Επί τάπητος μισθολόγιο, απολύσεις

Επί τάπητος μισθολόγιο, απολύσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισθολόγιο και απολύσεις είναι τα δύο βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και τρόικας στον τομέα του Δημοσίου. Ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συμμετέχει στις συζητήσεις, οι οποίες, πάντως, στα θέματα του Δημοσίου φαίνεται πως βρίσκονται σε «τελική φάση». «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση το υπουργείο προσέρχεται με σχεδόν όλα τα μέτωπα κλειστά», δήλωσε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (Alpha), δίνοντας το στίγμα του «κλίματος» που επικρατεί.

Πάντως, τόσο το θέμα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου όσο και η συμπλήρωση των υπολειπόμενων 5.500 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους παραμένουν ζητούμενα για την τρόικα. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των απολύσεων δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «δυσάρεστες εκπλήξεις», με δεδομένο ότι τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ήτοι τα Παιδείας, Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν εμφανίζονται πρόθυμα να προβούν στις απαιτούμενες μειώσεις προσωπικού σε φορείς που υπάγονται σε αυτά.

Στο θέμα του μισθολογίου η εικόνα είναι επί της ουσίας «διαμορφωμένη» και οι θέσεις της κυβέρνησης έχουν γίνει κατ’ αρχήν δεκτές. Παρά την αρχική συμφωνία, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο θα ξεκινήσει ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2016. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Ιούλιο του 2015, ενώ οι «δόκιμοι μισθοί» των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων θα ξεκινήσουν να ισχύουν με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, δηλαδή τους πρώτους μήνες του 2015.

Στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, σχεδιάζεται να περικοπεί η προσωπική διαφορά που ετησίως φτάνει συνολικά τα 203 εκατομμύρια ευρώ και να αναδιανεμηθεί στους υπαλλήλους που έχουν θέσεις ευθύνης. Από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου δεν θα υπάρξει αλλαγή των συνολικών μισθολογικών δαπανών, ωστόσο στόχος είναι να γεφυρωθούν οι μεγάλες μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ υπαλλήλων ίσης εκπαίδευσης, που όμως εργάζονται σε διαφορετικούς φορείς.

Οι νεοεισερχόμενοι

Παράλληλα, αποφασίστηκε η εφαρμογή της δοκιμαστικής διετούς πρόσληψης των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται αρχικά με τον λεγόμενο «δόκιμο μισθό», ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο βασικός μισθός του ιδιωτικού τομέα και εν συνεχεία όσοι κρίνονται κατάλληλοι θα προσλαμβάνονται κανονικά με αποδοχές Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια θα χορηγείται επίδομα διαβίωσης, το οποίο, πάντως, δεν αναμένεται να ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Παράλληλα, στο νέο μισθολόγιο προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, αλλά και η χορήγηση «μπόνους» στους αποδοτικούς υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή