Καζαντζάκης και Αντίμπ, οι δεσμοί ενισχύονται

Καζαντζάκης και Αντίμπ, οι δεσμοί ενισχύονται

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Τελικά, η καλή θέληση και η συνεργασία αποδίδουν καρπούς. Απόδειξη, οι ενέργειες που έκαναν τέσσερις διαφορετικοί φορείς (το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ο Δήμος Ηρακλείου, οι εκδόσεις Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη) και έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την τύχη του τελευταίου σπιτιού που διέμενε ο μεγάλος Ελληνας συγγραφέας, στην Αντίμπ της Γαλλίας.

Ο Νίκος Καζαντζάκης εγκαταστάθηκε στην Αντίμπ για πρώτη φορά το 1948, όταν παραιτήθηκε από την UNESCO. Σ’ αυτή την πόλη άλλαξε αρκετά σπίτια, ώσπου τον Ιούνιο του 1954 αγόρασε ένα μικρό παλιό σπίτι, που ο ίδιος το ονόμασε «Κουκούλι», στην παλιά πόλη της Αντίμπ, στην οδό Bas Castelet 8. Εκεί θα τελειώσει το γράψιμο του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο». Στο «Κουκούλι» θα μείνει ώς τον Ιούνιο του 1957 και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου θα φύγει από τη ζωή σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Η σύζυγός του Ελένη το πούλησε το 1963. Εκτοτε έχει αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες και ο τελευταίος επίσης το πουλάει έναντι 540 χιλ. ευρώ.

Τι συμφωνήθηκε

Τότε κινητοποιήθηκαν οι τέσσερις φορείς που έχουν σχέση με το έργο του Καζαντζάκη, αφού εν τω μεταξύ στάθηκε αδύνατον να αγοραστεί το σπίτι από το ελληνικό Δημόσιο. Αποφασίστηκε εκπρόσωποι των φορέων να ταξιδέψουν ώς την Αντίμπ και να συζητήσουν με τον δήμαρχο της πόλης και το μεσιτικό γραφείο, κίνηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου. Κατά ευτυχή σύμπτωση, ο δήμαρχος της Αντίμπ, κ. Leonetti, είναι θερμός φιλέλληνας και γνώστης του θέματος. Ετσι προσώρας έχουν συμφωνηθεί τα εξής: να τοποθετηθεί (τον Ιούνιο του 2015) αναμνηστική πλάκα έξω από το σπίτι. Να υπογραφεί «σύμφωνο φιλίας» μεταξύ των δύο δήμων (Ηρακλείου και Αντίμπ), που θα προβλέπει συνεργασία σε οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο. Πάντως, όσοι επισκέφτηκαν το σπίτι διαπίστωσαν ότι δεν θυμίζει σε τίποτα τη διαρρύθμιση της περιόδου του Νίκου Καζαντζάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή