Υστέρηση 562 εκατ. στα έσοδα το 10μηνο με βάση τον νέο στόχο του προϋπολογισμού

Υστέρηση 562 εκατ. στα έσοδα το 10μηνο με βάση τον νέο στόχο του προϋπολογισμού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και τρόικα η πορεία των δημοσίων εσόδων, που, παρά την αλλαγή των στόχων (στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή), συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 562 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε σχέση με τον νέο στόχο του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,65 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,53 δισ. ευρώ.

Τους τελευταίους δύο μήνες του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν φορολογικά έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Ενα δισ. ευρώ υπολογίζεται να προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας, 500 εκατ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το πρόβλημα στον τομέα των εσόδων εντοπίζεται:

• Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, που μειώθηκε κατά 92 εκατ. ευρώ ή 1,4%.

• Στους λοιπούς άμεσους φόρους, που μειώθηκαν κατά 62 εκατ. ευρώ ή 2,5%.

• Στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών, ο οποίος μειώθηκε κατά 80 εκατ. ευρώ ή 4,6%.

• Στον ΕΦΚ πετρελαιοειδών τα έσοδα του οποίου μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ ή 4,5%.

Το ίδιο διάστημα οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,84 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 87 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 (2,76 δισ. ευρώ).

Δαπάνες

Οσον αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ανήλθαν στα 43,77 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 397 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39,65 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 κατά 372 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 345 εκατ. ευρώ, αλλά και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 23 εκατ. ευρώ και των δαπανών τόκων κατά 4 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 4,12 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 25 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και αυξημένες κατά 793 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή