Η στάση Τσίπρα στα εθνικά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας προσεγγίζει συγκρατημένα τις εξελίξεις στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπροστά σε ένα επικίνδυνο διπλωματικό περιβάλλον, έχει αποφύγει την κομματική κριτική και τηρεί «εθνική στάση». Σε μία εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο N. Αναστασιάδη και τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να ενημερωθεί από τον κ. Βενιζέλο, μετά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αγκυρα, το ερχόμενο Σάββατο, και πριν από τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα, στις 5-6 Δεκεμβρίου.

Αυτό που δεν καταφέραμε στην οικονομία –να λειτουργήσουμε ως φυσιολογική χώρα που ομονοεί μπροστά στα δύσκολα– ίσως γίνει πραγματικότητα στα εθνικά θέματα. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούσε λαϊκίστικες προσδοκίες και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο μέτωπο.

Μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά τα κόμματα, και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα, δεν έχουν την πολυτέλεια να παραγνωρίζουν τη σοβαρότητα των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο. Ειδικά από τη στιγμή που η προοπτική σημαντικών οικονομικών οφελών «επιβαρύνει» το σκηνικό, μειώνει την ευελιξία κινήσεων και μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμη και σε «θερμό επεισόδιο». Η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ. Αν και συνεχίζεται η αναζήτηση της «χρυσής τομής» που θα επιτρέψει την ομαλοποίηση της κατάστασης, το σκηνικό της έντασης παραμένει. Η προσοχή στρέφεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τον συγκεκριμένο θεσμό ως «καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», επισημαίνοντας παράλληλα, και ορθώς, την ανάγκη «να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης».

Η πολύωρη εμπεριστατωμένη ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα μήνα στο Πεντάγωνο ήταν χρήσιμη επί της ουσίας. Παρότι για τους γνωστούς λόγους εσωτερικής μικροκομματικής προσέγγισης και από τις δύο πλευρές, πολλοί επέλεξαν να εστιασθούν στην πολιτική διάσταση της υποδοχής του κ. Τσίπρα από τον κ. Αβραμόπουλο, ο γράφων θεωρεί ότι είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία η πολύωρη ενημέρωση που έγινε στον νεαρό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Οταν μιλάμε για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, καλό είναι όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να λειτουργούν με όρους εθνικού συμφέροντος.

Σε μεταβατικές περιόδους, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιπτώσεις πολιτικής αστάθειας, πόσο μάλλον ακυβερνησίας, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Είναι διδακτική η περίπτωση των Ιμίων, όταν ο σχετικά άπειρος Κώστας Σημίτης βρέθηκε ξαφνικά με μία βόμβα στα χέρια του έτοιμη να εκραγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή