Τι φοβούνται οι τροϊκανοί

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθιερωμένη προσέγγιση θέλει την «κακιά τρόικα» να επιδιώκει «περισσότερη λιτότητα» και την «καλή κυβέρνηση» να αμύνεται υπέρ των πολιτών. Η ίδια διαφωνία, με τους ίδιους όρους, είχε ξεσπάσει και πριν από δώδεκα μήνες.

Η κυβερνητική πλευρά υπενθυμίζει πως τα μεγέθη διαμορφώθηκαν κοντά στους δικούς της υπολογισμούς, επειδή ακριβώς οι παρόμοιες με τις φετινές επιφυλάξεις της τρόικας ήταν εσφαλμένες. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η ελληνική πλευρά έχει δίκιο. Για ποιον λόγο, όμως, και πόσο σίγουρη είναι η επανάληψη του σεναρίου;

Η επιτυχία της κυβέρνησης, στη διάρκεια του έτους και μέχρι σήμερα, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά. Πριν από ένα χρόνο, η αισιοδοξία του Γιάννη Στουρνάρα, ότι δηλαδή η οικονομία θα πήγαινε καλύτερα από όσο όλοι την περίμεναν, επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα χωρίς την ανησυχία αυτών των ημερών, η τελευταία αυτή περίοδος θα ήταν ακόμη καλύτερη. Πράγματι, οι προ ολίγων ημερών ανακοινώσεις της Στατιστικής έδειξαν ότι η συγκυρία είχε γυρίσει ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η θετική στροφή της οικονομίας επιβεβαιώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, όταν ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ έγινε ανοδικός.

Μέχρι τώρα, αγνοούσαμε και τα δύο αυτά στοιχεία. Οι δημοσιευμένες εκτιμήσεις της Στατιστικής έδειχναν πως η οικονομία παρέμενε σε κατάσταση ύφεσης. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι το τρίτο τρίμηνο η πορεία του ΑΕΠ ήταν εντυπωσιακά καλύτερη. Επομένως, η έξοδος της οικονομίας από την ύφεση είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Γιατί λοιπόν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, δεν δέχονται ότι το 2015 θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, άρα και των κρατικών εσόδων;

Υπάρχουν δύο κίνδυνοι που υποστηρίζουν τις επιφυλάξεις τους. Ενας αριθμητικός και ένας πολιτικός. Ο πρώτος είναι μάλλον απλός. Στηρίζεται στην εκτίμηση ότι αφού η ανάκαμψη ξεκίνησε ενωρίτερα, η όποια καλή πορεία του 2015 θα είναι συγκριτικά πιο συγκρατημένη.

Τη διαφορά όμως την κάνει η επίπτωση του πολιτικού κινδύνου. Η τρόικα, όπως όλοι, υπολογίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει κάθε εκλογική αναμέτρηση. Η βουλευτική αναμέτρηση όμως είναι πιθανόν να δημιουργήσει μεγάλο κυβερνητικό κενό. Η διαφαινόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει δημοσιονομικές δυσλειτουργίες, δηλαδή μείωση των εσόδων με ταυτόχρονη αύξηση δαπανών, άρα μεγαλύτερο έλλειμμα. Η αναπόφευκτη κρίση εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σε αναβολή δαπανών στην πραγματική οικονομία, ενώ και η σχεδιαζόμενη κρατικοποίηση των τραπεζών θα προκαλέσει πρόσθετες δυσλειτουργίες.

Μήπως, λοιπόν, έχουν κάποιο δίκαιο οι τροϊκανοί, που παραμένουν επιφυλακτικοί και μετρημένοι στην αισιοδοξία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή