ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση χρέους

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση χρέους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Ευρωζώνη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση του χρέους της στέλνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ ταυτόχρονα καλεί την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

«Επιπλέον ελάφρυνση χρέους μπορεί να απαιτηθεί», αναφέρει ο Οργανισμός για την Ελλάδα στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, δίνει ως παράδειγμα πιθανής ελάφρυνσης την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια που έχει συνάψει η χώρα με την Ευρωζώνη. «Το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 175% του ΑΕΠ το 2014», αναφέρει ο ΟΟΣΑ και για να «μειωθεί σε ανεκτά επίπεδα θα απαιτηθούν χρόνια στέρεης ανάπτυξης και ισχυρής δημοσιονομικής κατάστασης, ενώ είναι πιθανό να απαιτηθεί και επιπλέον ελάφρυνσή του».

Ο ΟΟΣΑ βλέπει τέσσερις κινδύνους για την Ελλάδα και τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβοηθητικά για την οικονομία. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται:

1. Καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, βάσει του προγράμματος προσαρμογής. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι αρνητικό για τους επενδυτές.

2. Η μη αντιμετώπιση του πολύ υψηλού χρέους.

3. Η αργή πρόοδος στην αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των «κόκκινων δανείων».

4. Η πιο άτονη ανάπτυξη της Ευρώπης που θα «χτυπήσει» στις ελληνικές εξαγωγές και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, οι τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην χώρα είναι:

1. Η παροχή περισσότερων των προβλεπόμενων δανείων από τις τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

2. Η αύξηση των εξαγωγών σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω πιθανής υποεκτίμησης της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

3. Ταχύτερη υλοποίηση των σχεδίων αποκρατικοποίησης.

Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ενδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια, όσο ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής μετριάζεται και η επενδυτική δραστηριότητα μαζί με τις εξαγωγές επωφελούνται από την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πάντως, εκτιμά πως οι μισθοί και οι τιμές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, αν και με μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Επίσης, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής μεταξύ των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων. Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα είναι βιώσιμη. Μάλιστα, καλωσορίζει την εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ εκτιμά:

• Ανάπτυξη 0,8% για φέτος, 2,3% για το 2015 και 3,3% για το 2016.

• Μείωση της ανεργίας στο 26,4% το 2014, στο 25,2% το 2015 και στο 24,1% το 2016.

• Επίτευξη συνολικού πλεονάσματος 0,2% του ΑΕΠ το 2016, από 0,5% του ΑΕΠ έλλειμμα το 2015 και 1% του ΑΕΠ φέτος.

• Σταδιακή μείωση του χρέους στο 171,4% του ΑΕΠ το 2016 από 176,1% του ΑΕΠ φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή