Bill Cosby: Παρά τις καταγγελίες περί βιασμού, η Αμερική ακόμα χειροκροτεί τον τηλεοπτικό ‘μπαμπά’ της

Bill Cosby: Παρά τις καταγγελίες περί βιασμού, η Αμερική ακόμα χειροκροτεί τον τηλεοπτικό ‘μπαμπά’ της

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Bill Cosby καταχειροκροτήθηκε από το κοινό στο κατάμεστο θέατρο ‘King Center for the Performing Arts’ της Φλόριντα μετά την παράσταση που για ευνόητους λόγους είχε αυξημένη την παρουσία ιδιωτικής ασφάλειας. Οι θαυμαστές του πάλαι ποτέ αξιαγάπητου τηλεοπτικού μπαμπά, χάρη στον χαρακτήρα Cliff Huxtable που υποδυόταν στη δημοφιλή σειρά The Cosby Show, φώναζαν δυνατά το όνομά του ενώ σηκώθηκαν για να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Κανείς δεν φαινόταν να έχει πτοηθεί από τις πολλές καταγγελίες για βιασμό που έχουν γίνει κατά του Cosby από γυναίκες, διάσημες και μη, αλλά και από δηλώσεις τους που τον θέλουν τον μεγαλύτερο ‘κατά συρροή βιαστή’ της χώρας.

Με συνεντεύξεις τους σε εφημερίδες, οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον ηθοποιό αποκάλεσαν τις καταγγελίες ως ‘γελοίες’: Η 82χρονη Dottie Lyne είπε στη Guardian «Πιστεύουμε σε αυτόν και αν τον βλέπατε κι εσείς σήμερα θα πιστεύατε κι εσείς» ενώ ένας άλλος θαυμαστής είπε στο NBC ότι «όσα ακούγονται είναι απλά χαζομάρες». Οι καταγγελίες κατά του Bill Cosby για σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι λίγες αλλά μέχρι να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη η υπόθεση, φαίνεται πως η αμερικάνικη και παγκόσμια κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Είναι συνηθισμένο, άλλωστε, φαινόμενο όταν ο 'κατηγορούμενος' είναι ένα διάσημο πρόσωπο, οι θαυμαστές να έχουν διαφορετική εικόνα για τον χαρακτήρα του βασιζόμενοι αποκλειστικά στο δημόσιο προφίλ του ή στον τηλεοπτικό χαρακτήρα με τον οποίο τον έχουν ταυτίσει. Στην περίπτωση του Bill Cosby τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αφού είναι ο ηθοποιός που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός τηλεοπτικός πρωταγωνιστής και ο αγαπημένος τηλεοπτικός ‘μπαμπάς’ της Αμερικής που ξαφνικά κατηγορείται για κακοποίηση νεαρών κοριτσιών. Μοιάζει σαν αυτή τη φορά, η δικαιοσύνη να χτυπάει την πόρτα της 'Αγίας αμερικανικής οικογένειας'.

«Ξέφυγε επειδή κρυβόταν πίσω από το προφίλ του Cliff Huxtable» είπε στην New York Daily το μοντέλο Jewel Allison, η τελευταία γυναίκα που κατήγγειλε τον Bill Cosby για σεξουαλική κακοποίηση. Η Allison γνώρισε τον ηθοποιό τη δεκαετία του ‘80 μέσω της μάνατζέρ της, Sue Charney που είχε ανακαλύψει και την Janice Dickinson, το supermodel που επίσης κατήγγειλε τον Cosby για βιασμό. Η Jewel χαρακτήρισε τον ηθοποιό ως τον «μεγαλύτερο κατά συρροή βιαστή της Αμερικής που γλίτωσε για τόσο πολύ καιρό» ενώ δήλωσε ότι της έδωσε ένα ποτήρι κρασί και την ανάγκασε να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις. Πάνω από 10 γυναίκες έχουν καταγγείλει δημοσίως τον ηθοποιό με κάποιες να σκέφτονται να κινηθούν νομικά εναντίων του. Η ηθοποιός Louisa Moritz που έχει δηλώσει ότι ο Cosby της επιτέθηκε πριν την εμφάνισή της στο ‘The Tonight Show’ προσπαθεί να συγκεντρώσει όλες τις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον ηθοποιό για να υποστηρίξουν την υπόθεση στο δικαστήριο. Οι Renita Chaney Hill, Louisa Moritz,  Andrea Leslie, Barbara Bowman, Joan Tarshis, Tamara Green, Therese Serignese αλλά και η γυναίκα του Lou Ferringo, Carla, αποκαλύπτουν ότι είχαν παρόμοιες εμπειρίες με τον ηθοποιό να τις ναρκώνει και να τους ζητάει σεξουαλικές χάρες. Μάλιστα όπως είπε η Moritz στην καταγγελία της, μετά την κακοποίηση, ο Cosby της είπε «Δεν θέλεις να με εκνευρίσεις ούτε να αναστατώσεις τα μελλοντικά σου σχέδια, έτσι δεν είναι;». Μέχρι στιγμής μόνο η υπόθεση της Andrea Constand έχει εκδικαστεί με την εργαζόμενη στο πανεπιστήμιο Temple να χάνει τη δίκη το 2006 λόγω έλλειψης ουσιαστικών στοιχείων εναντίων του ηθοποιού.

Οι καταγγελίες ήταν αρκετές για να ακυρωθούν πολλές από τις εμφανίσεις του ηθοποιού που αυτόν τον καιρό δίνει stand-up παραστάσεις στην Αμερική, αλλά και τηλεοπτικές εμφανίσεις του στο Late Night with David Letterman και στο The Queen Latifah Show. Μάλιστα το κανάλι NBC ακύρωσε την νέα τηλεοπτική σειρά που είχε συμφωνήσει με τον Cosby ενώ το TV Land σταμάτησε τις προβολές των επαναλήψεων του The Cosby Show. Ο δικηγόρος του ηθοποιού, Martin Singer, ζήτησε από τα media να σταματήσουν την κατασπίλωση της δημόσιας εικόνας του ηθοποιού ενώ υποστήριξε ότι οι καταγγελίες είναι ψευδείς: «Οι νέες καταγγελίες που δεν είχαν ξανακουστεί και έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από γυναίκες με φανταστικές ιστορίες για πράγματα που έγιναν πριν 30, 40 ή ακόμα και 50 χρόνια έχουν κλιμακωθεί σε κάτι παραπάνω από παραλογισμό. Αυτές οι νέες καταγγελίες γίνονται ολοένα και πιο γελοίες και είναι εντελώς παράλογο που τόσοι άνθρωποι δεν είχαν πει  ή κάνει καμιά καταγγελία τόσα χρόνια».  Ο Bill Cosby μπορεί να μην προλαβαίνει να μετράει τις καταγγελίες εναντίων του, όμως ακόμα δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα, κάτι που για τους περισσότερους θαυμαστές του είναι αρκετό για να συνεχίσουν να τον πιστεύουν και να τον χειροκροτούν σε κάθε του εμφάνιση, πιστοί στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου – και δημοφιλή τηλεοπτική ατάκα- να ‘θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου’. Όσο ισχύει αυτό στην εποχή των social media.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή