Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση που παρατηρείται όταν μειώνεται η πυκνότητα και η ποιότητα των οστών με αποτέλεσμα να γίνονται εύθραυστα και αδύναμα. Υπάρχουν 4 τρόποι πρόληψης της οστεοπόρωσης που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της:

1. Ασβέστιο: Ένας μέσος ενήλικας πρέπει να λαμβάνει 1000mg ασβεστίου την ημέρα ενώ οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι άντρες άνω των 70 ετών χρειάζονται 1300mg την ημέρα.

2. Βιταμίνη D: Τροφές, συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D και αρκετή έκθεση στον ήλιο μπορούν να εγγυηθούν ότι θα έχετε τα σωστά επίπεδα της βιταμίνης D.

3. Γυμναστική: Μια βόλτα στην εξοχή ή στην πόλη ακόμα και σε ήπιο επίπεδο μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και να συντελέσει σε πιο σταθερές αρθρώσεις και ισορροπία.

4. Διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ και καφεΐνης: Αν καπνίζετε καλό είναι να το διακόψετε, ενώ αν πίνετε παραπάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα ή 3 κούπες καφέ πρέπει να τα μειώσετε.

Πέρα από τις 4 αυτές βασικές αλλαγές καλό είναι να διαμορφώσετε μια καθημερινότητα που θα συντελεί στην προσπάθειά σας να μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Καταρχήν αν έχετε τραυματιστεί ή εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης (πρόωρη εμμηνόπαυση, θυρεοειδή, ρευματική αρθρίτιδα, προβλήματα στο συκώτι, βάρος λιγότερο του κανονικού ή οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης)  καλό είναι να κάνετε κάποια εξέταση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή