Ο ΟΛΠ ενέκρινε τη σύμβαση με την Cosco

Ο ΟΛΠ ενέκρινε τη σύμβαση με την Cosco

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε μετά μια περιπετειώδη γενική συνέλευση -που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί στο γραφείο της διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε. εξαιτίας επεισοδίων που προκάλεσαν συνδικαλιστές- η συμφωνία με την Cosco, που αποτελεί πρόκριμα για τη νέα κινεζική επένδυση των 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γ. Ανωμερίτης απείλησε να παραιτηθεί όταν κάποιοι εκ των εργαζομένων έφραξαν τον δρόμο προς την αίθουσα γενικών συνελεύσεων προκειμένου να εμποδίσουν την επικύρωση της συμφωνίας. Η γενική συνέλευση έλαβε χώρα τελικά στο γραφείο του προέδρου παρουσία μετόχων που εκπροσωπούσαν το 82,62% του μετοχικού κεφαλαίου προεξάρχοντος του ΤΑΙΠΕΔ (74,5%).

Η συμφωνία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών και επισήμως σε μια εθιμοτυπική τελετή αύριο Πέμπτη στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κατόπιν το υπουργείο θα αποστείλει τη συμφωνία για κύρωση στη Βουλή. Αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Με τον τρόπο αυτό και μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, που θα δημιουργήσει έναν ακόμη προβλήτα στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, εκτιμάται ότι αυξάνονται τα έσοδα από παραχωρήσεις για την ΟΛΠ Α.Ε., αφού η δυναμικότητα από 3.700.000 εμπορευματοκιβώτια θα αυξηθεί στα 6.200.000 στο τμήμα που διαχειρίζεται η Cosco, παραμένοντας σταθερό το ποσοστό είσπραξης επί των ενοποιημένων εσόδων της ΣΕΠ Α.Ε. στο 24,5%. Συνολικά η δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, στον οποίο λειτουργούν ως διαχειρίστριες η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), και η ΟΛΠ Α.Ε. (προβλήτας Ι) θα ξεπεράσει έτσι τα 7.200.000 εμπορευματοκιβώτια, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο προοπτικά στη Μεσόγειο.

Με την τυπική έγκριση της συμφωνίας, που έχει περάσει ένα Γολγοθά εμποδίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση της εισηγμένης, αίρεται και μια αβεβαιότητα που καθυστερούσε την πώληση του 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα αναμένεται να δοθεί καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πιθανότατα τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή