Σήμα κινδύνου ΟΟΣΑ προς Ευρωζώνη

Σήμα κινδύνου ΟΟΣΑ προς Ευρωζώνη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη «μπορεί να έχει πέσει σε μόνιμη παγίδα στασιμότητας», προειδοποίησε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν πορεία στην οικονομική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων και τα κράτη-μέλη να χαλαρώσουν τη λιτότητα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που τάσσεται και αυτός κατά της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

Η Ευρωζώνη αποτελεί το μελανότερο σημείο στην παγκόσμια οικονομία και τα επόμενα δύο χρόνια θα απειλείται από οικονομική στασιμότητα και αποπληθωρισμό την ώρα που η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει σταδιακά και ιδίως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ινδία και Ινδονησία. Συνολικά η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,3% το 2014, στο 3,7% το 2015 και στο 3,9% το 2016, ωστόσο η Ευρωζώνη θα εξακολουθήσει να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία και τα επόμενα χρόνια. Εκτίμηση που δείχνει και το μέγεθος της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Ευρωζώνη από το 2011 και μετά. «Η Ευρωζώνη απειλείται από τον αποπληθωρισμό αν μηδενιστεί η ανάπτυξη ή αν υποχωρήσει και άλλο ο πληθωρισμός», προειδοποίησε χθες ο Οργανισμός χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα ειλικρινή γλώσσα. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης σε μόλις 0,8% του ΑΕΠ το 2014 (από 1,2% τον Μάιο), σε 1,2% το 2015 (από 1,7%) και σε 1,7% το 2016, μεγέθη που ταυτίζονται με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν. Ακόμη χειρότερη είναι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό που προβλέπεται να ανέλθει μόλις στο 0,5% το 2014 (από 0,7% τον Μάιο), να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος στο 0,6% το 2015 (από 1,1%) και να αυξηθεί μόλις στο 1% το 2016. Δεδομένης της πολύ χαμηλής ανάπτυξης και του πολύ χαμηλού πληθωρισμού η ανεργία θα μειωθεί ελάχιστα στο 10,8% το 2016.

Σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η ιαπωνική οικονομία, ενώ ακόμη και η κινεζική προβλέπεται ότι θα κινηθεί με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Αντιθέτως η αμερικανική οικονομία αναμένεται να πάει ακόμη καλύτερα και να φτάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 3% και 3,1% το 2015 και το 2016. Χθες ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε τελικά με ρυθμό 3,9% το τρίτο τρίμηνο από 3,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Κριτική σε Γερμανία

Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη Γερμανία και την Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ κάλυψε πλήρως τη Γαλλία και την Ιταλία που αρνήθηκαν ουσιαστικά να παρουσιάσουν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2015, ιδίως η Γαλλία. Ο διεθνής οργανισμός κρίνει ότι Παρίσι και Ρώμη ακολουθούν την «ενδεικνυόμενη» πολιτική ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη. «Η επίμονα χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν την εκφορά συνολικής απάντησης», δηλαδή χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι ανέβαλε μονομερώς κατά δύο ακόμη χρόνια τη μείωση του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Ιταλία ανέβαλε κατά ένα χρόνο τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος. Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την τελική της εκτίμηση κατά πόσο ο γαλλικός και ο ιταλικός προϋπολογισμός συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι δύο χώρες απέναντι στο Eurogroup. Ενδεχόμενη αναπομπή των προϋπολογισμών θα αποτελούσε πολιτική βόμβα μεγατόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή