Δύσκολη διάσωση 700 μεταναστών

Δύσκολη διάσωση 700 μεταναστών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε επιτυχία στέφθηκε αργά χθες το απόγευμα η αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού για τη ρυμούλκηση ακυβέρνητου πλοίου στα ανοικτά της Κρήτης και τη διάσωση εκατοντάδων μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό.

Επί ποδός βρίσκονταν οι λιμενικές αρχές από τα ξημερώματα της Τρίτης έως και χθες το βράδυ, έπειτα από συναγερμό που σήμανε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στις δύο τα ξημερώματα, όταν πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στα 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Το διακύβευμα ήταν η διάσωση περίπου 700 ανθρώπων που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο BARIS με σημαία Κιριμπάτι. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για Αφρικανούς μετανάστες που ως προορισμό είχαν την Ιταλία, διαπιστώθηκε συν τω χρόνω ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, συγκεκριμένα τη Μερσίνα, και οι μετανάστες προέρχονταν από τη Συρία. Αυτό που δυσχέρανε την αποστολή διάσωσης ήταν οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην περιοχή, άνεμοι έντασης 6-8 μποφόρ και κύματα ύψους 2,5 και 3 μέτρων, που καθιστούσαν αδύνατη την προσέγγιση του BARIS. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κακοκαιρίας το πλοίο «παρασύρθηκε» 30 ακόμα ναυτικά μίλια μακρύτερα, μολονότι η μηχανή του δεν λειτουργούσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, επρόκειτο για μία από τις δυσκολότερες διασώσεις των τελευταίων χρόνων. Γύρω από το ακυβέρνητο πλοίο έσπευσαν τέσσερα εμπορικά πλοία και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του πολεμικού ναυτικού, που στόχο είχε τη ρυμούλκηση του φορτηγού πλοίου σε κάποιο απάνεμο λιμάνι της Κρήτης. Από αέρος επιχειρούσε ένα ελικόπτερο Super Puma. Για τον άρτιο συντονισμό της επιχείρησης διασώστης είχε προσγειωθεί από το ελικόπτερο στο πλοίο, όπου επικρατούσε πανικός. Λίγο μετά τις επτά το βράδυ επετεύχθη η προσέγγιση και ρυμούλκηση του πλοίου και απαιτήθηκε περαιτέρω προσπάθεια για την αίσια αγκυροβόληση του φορτηγού πλοίου. Στη Νότια Κρήτη σε επιφυλακή είχαν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειάζονταν βοήθεια. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, μεταξύ των παράτυπων μεταναστών βρίσκονταν και ορισμένοι ένοπλοι που θα συλλαμβάνονταν πριν πατήσουν ελληνικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή