Διαμαρτυρία χωρίς ελπίδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό μιας αναμενόμενης κρίσης εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιούν διαμαρτυρία εκατοντάδες Σύροι, ορισμένοι από τους οποίους κάνουν απεργία πείνας. Το βασικό αίτημα είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν νόμιμα από την Ελλάδα χωρίς πρώτα να έχουν πάρει πολιτικό άσυλο. Η πολιτεία δηλώνει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, αναφέρουν στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών. Ιδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην οργάνωση της συγκεκριμένης κινητοποίησης συμμετέχουν πολιτικές ομάδες, οι οποίες κινούνται από τη δική τους πολιτική σκοπιμότητα, «παραπληροφορώντας τους πρόσφυγες σχετικά με την πραγματική κατάσταση». Οι Σύροι ζητούν ακόμη στέγη, σίτιση και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Ορισμένοι έχουν παρουσιάσει σημάδια εξάντλησης από την πείνα, έχουν καταγραφεί λιποθυμικά επεισόδια, ενώ τα παιδιά ήταν ήδη ταλαιπωρημένα από την έλλειψη στέγης και τροφής.

Πολλοί από τους Σύρους που έφτασαν στην Ελλάδα πλήρωσαν προκειμένου να φύγουν για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης είτε αεροπορικώς –με πλαστά έγγραφα– είτε οδικώς, ακολουθώντας τη διαδρομή Ελλάδα – Σκόπια – Ουγγαρία – Αυστρία. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα μας έχει ελαχιστοποιηθεί, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούν οι δουλέμποροι για τις «υπηρεσίες» τους. Ο λόγος που δεν θέλουν να πάρουν άσυλο στη χώρα μας έχει να κάνει με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, η οποία τους απαγορεύει να ζητήσουν άσυλο σε άλλη χώρα μετά την πρώτη χώρα υποδοχής τους. Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Σουηδία προσφέρουν σημαντική βοήθεια –όπως οικονομικό επίδομα– στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο εκεί.

Οπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη κρατικών υπηρεσιών μιλώντας στην «Κ», η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στους πρόσφυγες είναι μηδαμινή. Οι ελάχιστες δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν, χρήματα δεν υπάρχουν για να φτιαχτούν νέες. Οι Σύροι «συσσωρεύονταν» σε ακατάλληλα κτίρια, για τα οποία, μάλιστα, πλήρωναν ενοίκιο. Οι κρατικοί φορείς υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να τους στεγάσουν όλους. Παράλληλα και η Ε.Ε., σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, δεν προσφέρει αξιόλογη βοήθεια για τα άτομα που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει υψηλά ιστάμενο στέλεχος αρμόδιου υπουργείου. «Εχουμε δείξει την καλή διάθεση του κράτους και έχουμε πει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα για να ικανοποιηθούν ορισμένα από τα αιτήματά τους», λέει η συγκεκριμένη πηγή.

Μέλος αριστερής οργάνωσης, μιλώντας στην «Κ», υποστηρίζει ότι στόχος της κινητοποίησης είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να θέσει το θέμα απευθείας στην Ε.Ε. ζητώντας λύση. Πάντως, οι ίδιοι οι πρόσφυγες, δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς γνωρίζουν ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου από μόνη της δεν τους εξασφαλίζει ούτε εργασία, ούτε τροφή, ούτε στέγη, ούτε μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή