Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ερευνητικά κέντρα

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ερευνητικά κέντρα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής του, το νομοσχέδιο που αφορά τα ερευνητικά κέντρα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών στις οποίες εστιάζεται και το ενδιαφέρον καθώς έχουν κατατεθεί συνολικά 66 από τις οποίες οι 10 είναι υπουργικές και οι υπόλοιπες βουλευτικές.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν την απόσυρσή του, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, ότι προχωρά στην πλήρη απαξίωση των δημόσιων ερευνητικών κέντρων, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για νομοσχέδιο που διαλύει τα ερευνητικά κέντρα ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι το καταψηφίζει.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε για πραγματική διαβούλευση που έγινε επί του νομοσχεδίου, τόσο με τους φορείς όσο και με τα κόμματα, αποτέλεσμα της οποίας, όπως είπε, είναι ότι κατατέθηκαν πάνω από 160 βελτιωτικές αλλαγές. Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή να κάνει δεκτές και άλλες προτάσεις που θα είναι προς τη κατεύθυνση ενός σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου που θα συνδέει την έρευνα με την πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναληθή τα όσα υποστήριξε η αντιπολίτευση περί κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι «στο νομοσχέδιο είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι διασφαλίζονται πλήρως κάθε είδους σχέσεις εργασίας». Ο εισηγητής της ΝΔ Εμμανουήλ Κόνσολας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο νομοθετικό κενό, να θεραπεύσει ανεπάρκειες και να δημιουργήσει ένα εθνικό σύγχρονο στρατηγικό πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης, κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών, με δείγματα αδικαιολόγητης προχειρότητας», και αν ψηφιστεί, όπως είπε, θα δημιουργήσει μεγάλες περιπέτειες τόσο για τους Έλληνες ερευνητές όσο και για την έρευνα. «Εξυπηρετεί άμεσα τα ιδιωτικά συμφέροντα, οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση τα δημόσια ερευνητικά κέντρα για τα οποία δεν διασφαλίζει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιτείνει την πολυδιάσπαση τους και τα οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα πρώτο καλό βήμα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των ερευνητικών κέντρων», ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο δημόσιος χαρακτήρας τους, αλλά και να αποτραπούν παρερμηνείες μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τα εργασιακά δικαιώματα. Η ειδική αγορήτρια των ΑΝ.ΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου, μίλησε για νομοσχέδιο που «είναι επιστέγασμα της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης , που ψαλιδίζει κατά 30% τον προϋπολογισμό των ερευνητικών κέντρων και υπονομεύει κάθε ανάκαμψή τους». «Στεκόμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί σε ένα τόσο καταστροφικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε η κ. Ξουλίδου.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, υποστήριξε ότι πλήττεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ερευνητικών κέντρων και απαξιώνεται το έργο τους δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο ατόπημα», που κατακερματίζει και αποδομεί τον ερευνητικό ιστό.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών ερευνητικών κέντρων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εμπορευματοποιεί την έρευνα και δεν διασφαλίζει ούτε την χρηματοδότηση τους ούτε τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις και διασφαλίσεις κυρίως σε ότι αφορά την κρατική χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων και τους εργαζομένους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή