Παλαιότερα κρούσματα αναίτιας χρήσης όπλων

Παλαιότερα κρούσματα αναίτιας χρήσης όπλων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Περίπου 400 πολίτες σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ από πυρά αστυνομικών μεταξύ 2005 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία του FBI.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι νεκροί ήταν μαύροι. Παρά ταύτα, ο πραγματικός αριθμός θεωρείται μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εσωτερικές εκθέσεις των κατά τόπους αστυνομικών δυνάμεων προς το FBI.

Κρούσματα αναίτιας χρήσης υπηρεσιακών όπλων απασχολούν κατά καιρούς την επικαιρότητα, οδηγούν διαδηλωτές στους δρόμους αμερικανικών πόλεων και καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ολα αυτά, όμως, δεν επαρκούν για να τροποποιήσουν την τακτική μηδενικής ανοχής των αστυνομικών απέναντι στους νεαρούς μαύρους.

Την ίδια στιγμή, η στρατηγική των Αρχών με στόχο τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, που στις ΗΠΑ θυμίζει πλέον περισσότερο ειδικές δυνάμεις του στρατού χάρη στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τα πολεμικού τύπου όπλα, αποδίδει μη αναμενόμενα αποτελέσματα. Πολλοί αστυνομικοί αντιμετωπίζουν έτσι τους κατοίκους των υποβαθμισμένων συνοικιών αμερικανικών πόλεων σαν εχθρό σε πεδίο μάχης, εφαρμόζοντας πάνω τους διδάγματα και τακτικές από τις επιχειρήσεις στρατού κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Εκθεση-καταπέλτης

Νωρίτερα φέτος, κάτοικοι της Αλμπουκέρκι στο Νιου Μέξικο διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του διανοητικά καθυστερημένου Τζέιμς Μπόιντ, από πυρά αστυνομικών. Ενα μήνα μετά τη δολοφονία, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδιδε έκθεση-καταπέλτη κατά της αστυνομίας, εκτιμώντας ότι από τα 20 κρούσματα θανάτων υπόπτων από αστυνομικά πυρά μεταξύ 2009 και 2012, «η πλειονότητα ήταν έξω από το συνταγματικό πλαίσιο».

Στα τέλη του 2013, ο 36χρονος Λάρι Τζάκσον σκοτώθηκε από το όπλο αστυνομικού εκτός υπηρεσίας. Σύμφωνα με την κατάθεση του δράστη, ο Τζάκσον εισήλθε σε τράπεζα του Οστιν στο Τέξας, την οποία είχαν ληστέψει άγνωστοι νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Τον θεώρησε ύποπτο

Θεωρώντας ότι ο Τζάκσον ήταν ύποπτος, ο αστυνομικός τράβηξε όπλο, τον καταδίωξε και τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος της κεφαλής. Το τοπικό σώμα ενόρκων αποφάνθηκε ότι ο δράστης θα έπρεπε να αντιμετωπίσει δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Παρά την οργή που τέτοια περιστατικά προκαλούν στην κοινότητα των Αφροαμερικανών, βαθιά ριζωμένη παραμένει η αντίληψη ότι τα αστυνομικά όργανα δικαιούνται να οπλοφορούν και να κάνουν χρήση των όπλων τους για την αντιμετώπιση περιστατικών, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής των παριστάμενων.

Η ευρύτατα διαδεδομένη οπλοκατοχή και η ενδημική εγκληματικότητα στις φτωχές κοινότητες των μαύρων οδηγούν την ίδια ώρα την αστυνομία στην υιοθέτηση στρατιωτικών μεθόδων για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και όχι εξαιτίας γενικευμένων ρατσιστικών αντιλήψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή