Στελέχη Ν.Δ. ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά

Στελέχη Ν.Δ. ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, οι απαιτήσεις της τρόικας δοκιμάζουν τις «κόκκινες γραμμές» των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, τις αντοχές των βουλευτών, αλλά και τη δυνατότητα μεταξύ τους συμφωνίας.

Χθες, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος τάχθηκε σαφώς υπέρ της αλλαγής του πλαισίου για τις απεργίες, προτείνοντας η απόφαση να λαμβάνεται από το 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών κάθε συνδικάτου, προέκρινε την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως προς τις άδειες των συνδικαλιστών και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και εμφανίστηκε θετικός στην ενίσχυση της δυνατότητας της ανταπεργίας. Ο κ. Παπαμιμίκος, ουσιαστικά, εξέφρασε πολλά στελέχη της Ν.Δ. που θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο είναι «συμβατές» με το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, μπορούν να ξεμπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση, και, παράλληλα, το διαφοροποιούν από το ΠΑΣΟΚ. Αν και η ανταπεργία (λοκ άουτ), μέσω αλλαγής στον αστικό κώδικα, συγκεντρώνει τη συμφωνία και των δύο κομμάτων, όπως άλλωστε και οι παραμετρικές αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, η άποψη Παπαμιμίκου για τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν του ΠΑΣΟΚ.

Αυστηρές προϋποθέσεις

«Γιατί να μην υπάρχει μια διάταξη που θα προβλέπει πως για να μπορέσει να κηρυχθεί μια απεργία, να απαιτείται η συναίνεση του 50% συν 1 των μελών ενός συνδικάτου κι όχι μόνο μιας μικρής μειοψηφίας;», επεσήμανε (Real) ο κ. Παπαμιμίκος, ενώ για το λοκ άουτ έκανε λόγο για «συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, σε περιπτώσεις που η χρήση του δικαιώματος της απεργίας κινείται στα όρια της νομιμότητας».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις προκαλούν και τις αντιδράσεις βουλευτών. Ο γαλάζιος κ. Κ. Κοντογεώργος δεν έκρυψε την ανησυχία του, αφού, όπως είπε, «η τρόικα ζητεί απερίγραπτα πράγματα ορισμένες φορές». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι κανένα πακέτο, είτε ασφαλιστικό είτε μείωσης συντάξεων, δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή