Τριμερής «ενεργειακή» συνάντηση στη Λευκωσία

Τριμερής «ενεργειακή» συνάντηση στη Λευκωσία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία του αγωγού που θα τροφοδοτεί την Αίγυπτο με κυπριακό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και το έργο ενός αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, στο πλαίσιο της «ενεργειακής» τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που έλαβε χώρα χθες στη Λευκωσία. Ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ, δήλωσε ότι «η Αίγυπτος μπορεί να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος» από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής δείχνει να είναι με κατευθείαν αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, και πρόσθεσε πως «τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε την τεχνοοικονομική μελέτη γι’ αυτές τις εξαγωγές».

Στη συνάντηση με τον κ. Γ. Μανιάτη συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου ως νέου άξονα ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε., όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός, αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σχετικά με την προώθηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Κομισιόν και συγκεκριμένα του αγωγού Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και της αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, σε αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν επαφές στις αρχές Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν στη θέσπιση ενός πλαισίου που θα διέπει τις τριμερείς ενεργειακές διαβουλεύσεις και προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για συνεργασία. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν τα περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων και ενδυνάμωση θεσμικών δομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή