Νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ

Νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης από την επιρροή του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου, δηλαδή του ειδικού γραμματέα ή του περιφερειάρχη, αποτελεί ζητούμενο για το νέο ΕΣΠΑ, με βάση το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να δοθεί προς διαβούλευση.

Ακολουθώντας τις επιταγές της Ε.Ε. για διαχωρισμό της διοικητικής δομής του ΕΣΠΑ από τον πολιτικό εναγκαλισμό, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι η ένταξη κάθε έργου ή η τροποποίησή του κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα γίνεται με απόφαση του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής. Το κείμενο στην τελευταία του εκδοχή προέβλεπε, μάλιστα, ότι η απόφαση ένταξης δεν θα απαιτεί ούτε καν την επικύρωση της απόφασης από τον ειδικό γραμματέα ή τον περιφερειάρχη, πρόθεση, ωστόσο, που το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να επανεξετάζει μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με το προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη συνάντηση «κατέστη ξεκάθαρη η πρόθεση του ΥΠΑΝ να δοθεί στους περιφερειάρχες το δικαίωμα της τελικής ένταξης των έργων των νέων περιφερειακών προγραμμάτων», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο της τελικής υπογραφής. Το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται παράλληλα να καθιερώσει νέο σύστημα τοποθέτησης των προϊσταμένων που θα στελεχώσουν τις ειδικές υπηρεσίες του νέου ΕΣΠΑ, οι οποίοι θα επιλεγούν κατόπιν διαγωνισμού, με στόχο να προσελκύσουν στελέχη με υψηλά προσόντα.

Οπως προβλέπει το ν/σ, το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στις δομές του ΕΣΠΑ θα μεταβεί στις νέες δομές, προκειμένου να μην υπάρξει κενό και καθυστέρηση κατά την περίοδο μετάβασης από τη μία προγραμματική περίοδο στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παραμονή των προϊσταμένων των ειδικών υπηρεσιών και των διαχειριστικών αρχών μέχρι τα τέλη του 2015, προκειμένου οι δομές του υφιστάμενου ΕΣΠΑ να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους μέχρι το διαχειριστικό κλείσιμο των έργων, δηλαδή τα τέλη του 2015 και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου προβλέπει τη σύσταση στο υπουργείο Ανάπτυξης πέντε ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες και θα αναλάβουν ρόλο διαχειριστικών αρχών των πέντε αντίστοιχων προγραμμάτων. Πρόκειται για τα προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία», «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», «Επιχειρησιακά προγράμματα του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας», «Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού, Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» και «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα». Με τον τρόπο αυτό το υπ. Ανάπτυξης αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή, αλλά και τον τελικό λόγο για την ένταξη των έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή