Βροχή τροπολογιών σε νομοσχέδιο του Λοβέρδου

Βροχή τροπολογιών σε νομοσχέδιο του Λοβέρδου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμίσεις ευνοϊκές για αυθαίρετες κατασκευές καταστημάτων στο Μικρολίμανο, ζητήματα σχετικά με «επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις», θέματα ΝΕΡΙΤ αλλά και υποθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος για τους εθελοντές μακράς θητείας στις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι μεταξύ εκείνων που υπουργοί και βουλευτές ζητούν να ψηφιστούν σήμερα, μέσω τροπολογιών που κατέθεσαν στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, αντικείμενο του οποίου είναι η «Ερευνα, η Τεχνολογική Ανάπτυξη και η Καινοτομία»! Ο αριθμός των τροπολογιών, έως χθες το απόγευμα κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου ήταν 61: Εξ αυτών ήταν δέκα υπουργικές και όλες οι υπόλοιπες βουλευτικές. Πιθανόν δε, να διευρυνθεί έως τη στιγμή της σημερινής ψηφοφορίας η «λίστα» που άνοιξε με την κατάθεση της πρώτης τροπολογίας τα πρώτα 24ωρα Νοεμβρίου και με την 61η να κατατίθεται στις 6 χθες το απόγευμα.

Οι παλαιότεροι εκ των κοινοβουλευτικών θυμήθηκαν ότι σε παλαιότερο χρόνο το «ρεκόρ» ήταν περίπου 100 τροπολογίες σε νομοσχέδιο. Αλλά και ο χθεσινός αριθμός κάθε άλλο παρά απαρατήρητος μπορεί να περάσει.

Πέραν του ποσοτικού στοιχείου, αρνητικά φορτισμένα είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρκετών εξ αυτών. Οι περισσότερες, βεβαίως, αφορούν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο (όπως ζητήματα για τη λειτουργία ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα κ.λπ.). Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες με περιεχόμενο που όχι μόνο είναι εντελώς άσχετο με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας -κάτι το οποίο απαγορεύεται εκ του Συντάγματος- αλλά και που σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπουν σε καταστάσεις ανταπόκρισης έναντι αιτημάτων εκλογικής πελατείας.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η τροπολογία του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου: Ο πρώην υπουργός Παιδείας ζητεί να δοθεί η δυνατότητα σε καταστήματα της περιοχής του Μικρολίμανου να διατηρήσουν αυθαίρετες κατασκευές τους για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα. Σημειώνεται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Αρβανιτόπουλου, αφού επανέρχεται στο θέμα επανακαταθέτοντας σχετική τροπολογία ελάχιστα 24ωρα μετά την απόρριψη ανάλογης προσπάθειάς του, την προηγούμενη φορά σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Την τροπολογία που ενδιαφέρει κτηνοτρόφους και αφορά τον «καταμερισμό των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων», συνυπογράφουν έξι βουλευτές της Ν.Δ., από εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας: Φωτεινή Αραμπατζή, Ι. Τζαμτζής, Π. Βογιατζής, Γ. Γεωργαντάς, Χρ. Κέλλας και Ζέττα Μακρή. Τη δε τροπολογία για θέματα εθελοντών μακράς θητείας υπογράφει η κ. Παναγιώτα Ιακωβίδου. Ιδιαίτερα επιμελής στο να καταθέσει τροπολογίες στην παρούσα φάση, εμφανίζεται με συνολικά δέκα ο κ. Σπ. Ταλιαδούρος, με την ανεξάρτητη Αικατερίνη Μάρκου να ακολουθεί με έξι τροπολογίες.

Ασχετη με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, αλλά και «εκπρόθεσμη» αφού κατατέθηκε σε χρονική στιγμή απαγορευτική, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής, είναι και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας προτείνονται ειδικές ρυθμίσεις «στήριξης οφειλετών του ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων». Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαρκώς καταγγέλλει υπουργούς, όταν οι τελευταίοι καταθέτουν προς ψήφιση εκπρόθεσμες και άσχετες με το περιεχόμενο νομοσχεδίων τροπολογίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή