Επέκταση της «Σκλαβενίτης» στα Cash & Carry και την περιφέρεια

Επέκταση της «Σκλαβενίτης» στα Cash & Carry και την περιφέρεια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είσοδος σε καινούργια «χωράφια» ή μήπως επιστροφή στις ρίζες; Ο λόγος για την αλυσίδα Σκλαβενίτης, η οποία χθες ανακοίνωσε και επισήμως την εξαγορά της Makro Cash & Carry, θυγατρικής του γερμανικού Metro Group, εξαγορά με την οποία εισέρχεται και στον κλάδο της χονδρικής, εκεί από όπου είχαν ξεκινήσει το 1954 οι ιδρυτές της. Με την κίνηση αυτή η Σκλαβενίτης όχι μόνο εισέρχεται στην κατηγορία του Cash & Carry, αλλά μέσω των καταστημάτων της Makro που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα αποκτά πρόσβαση στην περιφέρεια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοινώθηκαν χθες η Σκλαβενίτης αποκτά τη χονδρεμπορική δραστηριότητα της Makro στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα καταστημάτων του δικτύου της, έναντι 65 εκατ. ευρώ. Η Makro διαθέτει από δύο καταστήματα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και από ένα κατάστημα στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Ξάνθη, στον Βόλο και στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην εξαγορά περιλαμβάνονται και τα τρία drive-in (σημεία παραλαβής) της Makro στα Χανιά, στην Καλαμάτα και στα Ιωάννινα. Στην εταιρεία απασχολούνται 1.000 άτομα, ενώ το 2013 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 301 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα χρήματα για την εξαγορά της Makro προέρχονται από ίδια κεφάλαια και από δανεισμό μέσω της Eurobank. Ας σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς μετόχους της Eurobank είναι και το καναδικό fund Fairfax με 13,58%, το οποίο αποτελεί τον μεγαλομέτοχο της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) με 41,5%. Η Grivalia Properties βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τη Σκλαβενίτης για την απόκτηση ακινήτων.

Το σήμα της Makro θα διατηρηθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, και δεν αποκλείεται φυσικά να επανεξετασθεί η αλλαγή του σε βάθος χρόνου. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κίνηση αυτή της Σκλαβενίτης έρχεται ως το αποκορύφωμα σειράς επενδυτικών κινήσεων που εντάθηκαν την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα το δίκτυο των καταστημάτων της να ανέρχεται σε 110, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα καταστήματα της Makro, καθώς και το κατάστημα που κατασκευάζεται στην Κόρινθο. Το 2012 ήταν 86, ενώ πριν από οχτώ χρόνια μόλις 38, απασχολεί πλέον 8.559 εργαζόμενους από 6.046 το 2006. Συνολικά από το 2006 έως το 2013 η Σκλαβενίτης προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 161 εκατ. ευρώ.

«Μετά την απόφαση της Metro AG να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, είδαμε την ευκαιρία επέκτασης των δραστηριοτήτων μας σε μια αγορά που μας ενδιέφερε. Με την προσθήκη της Makro στον όμιλό μας εκτιμούμε ότι δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την επιχείρησή μας», δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης, διευθύνων σύμβουλος της Σκλαβενίτης. Από την πλευρά του ο κ. Ολαφ Κοχ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της METRO AG και διευθύνων σύμβουλος της Metro Cash & Carry δήλωσε: «Στην εταιρεία Σκλαβενίτης βρήκαμε τον τέλειο συνεργάτη για το Cash & Carry στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με τη συμφωνία αυτή συνεχίζουμε την επενδυτική μας πολιτική που εστιάζει σε χώρες όπου διαθέτουμε το κρίσιμο μέγεθος και αντίστοιχα μερίδια αγοράς, ώστε να έχουμε προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή