«Κανίβαλοι» οι Αμερικανοί στρατιώτες, είπε ο Κιμ

«Κανίβαλοι» οι Αμερικανοί στρατιώτες, είπε ο Κιμ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και του ΟΗΕ για τις επιδόσεις της χώρας του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε χθες επίσκεψη σε μουσείο αφιερωμένο στις αγριότητες που διέπραξαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα και χαρακτήρισε τους στρατιώτες των ΗΠΑ «κανίβαλους».

Η περιοδεία στο μουσείο Σιντσόν για τα Εγκλήματα Πολέμου των ΗΠΑ είχε στόχο να συσπειρώσει όλη τη χώρα σ’ έναν «ολομέτωπο αντιαμερικανικό αγώνα». Η όξυνση της αντιαμερικανικής ρητορικής της Πιονγιάνγκ ήρθε μία εβδομάδα μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την παραπομπή Βορειοκορεατών ηγετών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου θα μπορούσαν να κριθούν ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Πιονγιάνγκ άσκησε όλη τη διπλωματική της επιρροή για να μπλοκάρει το νομοσχέδιο, το οποίο αποκήρυξε ως πολιτική απάτη, ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ. Το μουσείο, το οποίο επισκέφθηκε ο Κιμ, είναι αφιερωμένο στις δολοφονίες 35.000 πολιτών στην επαρχία Σιντσόν από τις αμερικανικές δυνάμεις, στα τέλη του 1950, κατά την έναρξη του πολέμου στην Κορέα. «Οι αιματοχυσίες που διέπραξαν οι ιμπεριαλιστικές αμερικανικές δυνάμεις στη Σιντσόν απέδειξαν ότι είναι κανίβαλοι, που επιζητούν την ικανοποίηση στη σφαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ. Η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος φιλοξένησε φωτογραφία του Κιμ να μιλά με αξιωματούχους του μουσείου μπροστά σ’ έναν τοίχο με φωτογραφίες θυμάτων και το σύνθημα: «Αμερικανοί ιμπεριαλιστές σφαγίασαν 35.383 ανθρώπους».

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Κιμ στο μουσείο απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον Δεκέμβριο του 2011. Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα βασίστηκε σε έρευνα του ΟΗΕ, που συμπέρανε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ο Βορράς διαπράττει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «χωρίς προηγούμενο σε ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο». Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις Βορειοκορεατών που αποσκίρτησαν, εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι χάθηκαν σε στρατόπεδα τα τελευταία 5 χρόνια. Ο πρώην κρατούμενος Γεόνγκ Κουάνγκ Ιλ δήλωσε στην επιτροπή του ΟΗΕ ότι έλαβε τόσο λίγη τροφή επί 10 μήνες, όσο κρατούνταν στη φυλακή, ώστε το βάρος του μειώθηκε από 75 σε 36 κιλά.

Απειλές

Το ανώτατο στρατιωτικό σώμα της Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει με καταστροφικές συνέπειες όσους υποστηρίξουν το ψήφισμα και οι βασικοί στόχοι της είναι οι ΗΠΑ, η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία. Η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πάντως, πιθανότατα θα εμποδιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου τα μόνιμα μέλη έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είχαν ψηφίσει κατά της απόφασης στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας. Το μη δεσμευτικό ψήφισμα πέρασε με 111 ψήφους υπέρ, έναντι 19 κατά και 55 αποχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή