Πρώτη φορά στην ΤτΕ Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρώτη φορά στην ΤτΕ Πρόεδρος της Δημοκρατίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία ξεχωριστή ημέρα ήταν χθες για την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά σχετική πρόσκληση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας βρέθηκε στην ΤτΕ και παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του που παρέθεσε η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον κ. Στουρνάρα για την πορεία της οικονομίας, την επιστροφή σε ανάπτυξη και τις από εδώ και πέρα προκλήσεις. Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα των stress tests, καθώς και οι δυνατότητές τους να προσφέρουν χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Στο εννεάμηνο του 2013 κατεγράφησαν 20 εισηγμένες που κατόρθωσαν να επιστρέψουν σε κερδοφόρο χρήση μετά 36 συνεχείς ζημιογόνους μήνες. Το φετινό εννεάμηνο είναι πασιφανές ότι θα είναι ακόμα και διπλάσιες οι επιχειρήσεις που κατορθώνουν να αφήσουν πίσω τους τα υφεσιακά τρίμηνα. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι και το φετινό εννεάμηνο θα διατηρηθεί η αναλογία 2 ζημιογόνες σε κάθε 1 κερδοφόρο εισηγμένη. Την καλύτερη επίδοση το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσίασε η Alpha Bank με κέρδη 2,528 δισ. ευρώ και τις υψηλότερες ζημίες κατέγραψε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων με αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 171 εκατ. ευρώ.

Το περίμενε από το 2008

Ενας στόχος τον οποίο είχε θέσει ως υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών ο Κωστής Χατζηδάκης επιτεύχθηκε χθες. Πρόκειται για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, την οποία είχε δρομολογήσει ο ίδιος από το 2008 στην κυβέρνηση Καραμανλή, μαζί με την αποκρατικοποίηση της «αμαρτωλής» Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και είδε την Ολυμπιακή Αεροπορία να φεύγει από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους ως υπουργός Μεταφορών, δεν κατάφερε το ίδιο με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτό αναμένεται να συμβεί τώρα, μετά τη χθεσινή ρελάνς των Fraport και ομίλου Κοπελούζου, που ξάφνιασε όλους στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Υψηλή συμμετοχή στην εθελουσία της Πειραιώς

Ικανοποιητικά, σύμφωνα με τις ενδείξεις, εξελίσσεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο λήγει την προσεχή Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα, που ας σημειωθεί είναι πιο γενναιόδωρο από αυτό που έχει υλοποιήσει η τράπεζα το 2013, φαίνεται ότι θα καλύψει τον στόχο της αποχώρησης περίπου 1.000 υπαλλήλων, ενώ το κόστος του υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ, περίπου. Εκτός από τη διετή και τριετή άδεια, με μερική κάλυψη του μισθού, αλλά χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, το πρόγραμμα προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση άμεσης αποχώρησης έως και 42 μισθούς για τους εργαζομένους στην Πειραιώς και 31 μισθούς γι’ αυτούς που προέρχονται από την ΑΤΕ.

Ο κ. Νίκος Τσάκος νέος πρόεδρος της Intertanko

Ο κ. Νίκος Τσάκος προστέθηκε στη μακρά λίστα Ελλήνων που έχουν καταλάβει επιτελικές θέσεις διεθνών θεσμικών οργάνων της παγκόσμιας ναυτιλίας μετά την εκλογή του ως προέδρου της Intertanko. Η Intertanko είναι η Διεθνής Ενωση Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων, όπου και διαμορφώνονται οι θέσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον τομέα των τάνκερ. Aριθμεί περισσότερα από 210 μέλη όλων των εθνικοτήτων των οποίων ο στόλος αντιστοιχεί σε περίπου 3.040 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 270 εκατ. dwt. Η ανάδειξη του Eλληνα εφοπλιστή στον θεσμικό φορέα αυτό σημαίνει τη μεγάλη επικράτηση του ελληνικού εφοπλισμού στα διεθνή fora της ναυτιλίας, καθώς πρόεδρος στην αντίστοιχη ένωση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα φορτηγά πλοία, την Intercago, είναι ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, στέλεχος του ομίλου Αγγελικούση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή