Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης στην Dell

Σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης στην Dell

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ένας σκηνοθέτης του Χόλιγουντ ή της Γηραιάς ηπείρου ενδιαφερόταν να αντλήσει υλικό για μία ταινία με σασπένς, ίντριγκες, ψυχολογικά παιχνίδια και πολύ χρήμα από την παράτυπη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αρχεία του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Μία ιδέα σεναρίου θα ήταν η περίπτωση του Ρίτσαρντ Φάρμερ, πρώην αναλυτή των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, Citadel, και του πρώην υπαλλήλου της Dell, Ρομπ Ρέι, ο οποίος του έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες. Πάμπολλα δεδομένα σε γραπτή και ηχητική μορφή υπάρχουν συγκεντρωμένα στα χέρια των αρμοδίων κρατικών υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι επί επτά χρόνια διερευνούν σωρεία υποθέσεων της Γουόλ Στριτ -μεταξύ των οποίων και της Citadel -, όπου στελέχη σε μεγάλα ή μικρότερα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια, παρανομώντας.

Ωστόσο, στην περίπτωση των κεφαλαίων Citadel, αυτά δεν κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις ούτε και οι Φάρμερ και Ρέι διώκονται, γιατί δεν στοιχειοθετούνταν κατηγορίες εις βάρος τους.

Πάντως, εννέα άτομα, που εργάζονταν σε επενδυτικούς οίκους στη Γουόλ και είχαν κάνει συναλλαγές με απόρρητες πληροφορίες, που τους είχε δώσει ο κ. Ρέι, έχουν καταδικαστεί. Η καταδίκη τους εν μέρει αφορά την πράξη αυτή. Οι δύο άνδρες, Φάρμερ και Ρέι, το 2008 και το 2009, συγκεκριμένα, είχαν ανταλλάξει σημαντικές πληροφορίες. Σε μία συναλλαγή, που έκανε ο Ρίτσαρντ Φάρμερ, στοιχηματίζοντας στην πτώση της τιμής της μετοχής της Dell, κατόρθωσε να εξασφαλίσει 5 με 6 εκατ. δολάρια για προσωπικό του όφελος. Αυτό κατέστη δυνατόν, γιατί ο Ρόμπ Ρέι τον ενημέρωσε, πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Dell, ότι θα ανακοίνωνε απογοητευτικά κέρδη. Ο Ρίτσαρντ Φάρμερ επωφελήθηκε εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της Dell πέραν του 10%. Η μεταξύ τους σχέση βασιζόταν στην αμοιβαία εξυπηρέτηση. Βάσει των στοιχείων, που έχει το FBI, ο κ. Φάρμερ είχε υποσχεθεί στον κ. Ρέι να τον βοηθήσει να βρει δουλειά στη Γουόλ Στριτ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ωστόσο, είναι περίπλοκο να στοιχειοθετηθούν περιπτώσεις παράτυπων συναλλαγών με χρήση απόρρητης πληροφόρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή