Φέργκιουσον: 44 συλλήψεις στη διάρκεια της νύχτας

Φέργκιουσον: 44 συλλήψεις στη διάρκεια της νύχτας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 44 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας στο Φέργκιουσον του Μιζούρι όπου το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασαν βίαιες ταραχές, έπειτα από την απόφαση να μην δικαστεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο.

Το δεύτερο βράδυ από την ανακοίνωση της απόφασης κύλησε σχετικά πιο ήρεμα συγκριτικά με την πρώτη νύχτα βανδαλισμών και λεηλασιών που οδήγησε στη σύλληψη 61 ατόμων και την πυρπόληση τουλάχιστον δέκα κτιρίων.

Πάντως η πρόληψη των επεισοδίων αποφεύχθηκε και χάρη στην ενίσχυση των δυνάμεων της εθνοφρουράς από τα 700 στα 2.200 άτομα.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα έκτροπα όταν διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικό όχημα κοντά στο δημαρχείο. Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού να απωθήσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Aκόμη, δύο αστυνομικοί του FBI δέχτηκαν πυρά λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία των ταραχών, από υπόπτους οι οποίοι είχαν «οχυρωθεί» σε σπίτι στην περιοχή. Οι δύο άνδρες υπέστησαν τραύματα, ωστόσο δεν κινδύνευσε η ζωή τους.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών από τα όργανα της επιβολής του νόμου.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έκανε την Τρίτη έκκληση για τη βελτίωση των φυλετικών σχέσεων και την αποφυγή εγκληματικών πράξεων.

«Το να πυρπολούνται κτίρια, αυτοκίνητα, να καταστρέφονται περιουσίες και να τίθενται οι ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο, είναι κάτι το καταστροφικό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Πρόκειται για εγκληματικές πράξεις. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις πρέπει να διώκονται», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σικάγο.

«Η απογοήτευση που έχουμε βιώσει δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό. Έχει βαθιές ρίζες σε πολλές κοινότητες έγχρωμων οι οποίες έχουν την αίσθηση ότι οι νόμοι μας δεν εφαρμόζονται πάντα με έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή