Οδοιπορικό στο Πήλιο: Βόλτες και βότανα στην Πορταριά

Οδοιπορικό στο Πήλιο: Βόλτες και βότανα στην Πορταριά

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά πανέμορφα χωριά – ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.

«Το Πήλιο είναι ένα βουνό που κυκλικά, από εδώ έως την ανατολική του πλευρά και από τους πρόποδες έως την κορυφή, βγάζει περισσότερα από χίλια βότανα»! Ο Αντη -από το «Βυζάντιος», όπως έσπευσε να διευκρινίσει αμέσως-, στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί επέλεξε το Πήλιο όταν πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε με τη σύντροφό του Αλκηστη να εγκαταλείψουν την Αθήνα, μας χαρίζει την πιο ωραία εικόνα γνωριμίας με το μυθικό βουνό των Κενταύρων. Οι δυο τους -με τη συνδρομή και της βοτανολόγου Μυρτούς που μένει μόνιμα στην Κρήτη- άνοιξαν πριν από τέσσερα χρόνια το Myrro, ένα γλυκύτατο μαγαζάκι στο οποίο βρίσκουμε αρωματικά τσάγια, φαρμακευτικά φυτά, ελληνικά βότανα, φυσικά σαπούνια και καλλυντικά, και ένα σωρό άλλα θεραπευτικά και ενδιαφέροντα.

Εχουμε καταλήξει εδώ μετά από μια μεγάλη βόλτα στα καλντερίμια της Πορταριάς· το πρώτο ορεινό χωριό του Πηλίου (υψ. 650 μ.) που προσεγγίζουμε από τον Βόλο, πολύ τουριστικό -σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου γίνεται το αδιαχώρητο- και από τα δημοφιλέστερα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η πρωινή ομίχλη θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στα αξιοθέατα της Πορταριάς, που, ντυμένη στα χρώματα του φθινοπώρου ακόμα, μας καλεί να την εξερευνήσουμε. Να ανέβουμε το ανηφορικό λιθόστρωτο (μέρος του σηματοδοτημένου «Μονοπατιού των Κενταύρων») έως τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, το μνημείο των πεσόντων και το ιστορικό Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο. Να θαυμάσουμε ένα προς ένα τα αναπαλαιωμένα και μη αρχοντικά· όλα τους εξαίσια δείγματα παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, τα περισσότερα εκ των οποίων στεγάζουν σήμερα όμορφους ξενώνες και άλλα δημόσια κτίρια. Να χαθούμε στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε την πλατεία, αλλά να γνωρίσουμε τη χαμογελαστή Πορταριανή Δήμητρα, που ζει στο βουνό πάνω από το χωριό και μας λέει -καθώς ξεφορτώνει ξύλα για το τζάκι- ότι δεν αλλάζει αυτόν τον τόπο με τίποτα. Δεν αλλάζει τον αέρα, τη θέα, τη ζωή με την οικογένειά της μέσα στη φύση. «Τελευταία βλέπω όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια να επιλέγουν την Πορταριά για μόνιμη εγκατάσταση», παρατηρεί -στο μεταξύ- ο «παλιός» πια Αντη.

Στην καλά κρυμμένη κεντρική πλατεία της Πορταριάς, οι ντόπιοι πίνουν τον καφέ τους παρέα με τους λιγοστούς, εκείνο το μεσημέρι, επισκέπτες. Στα γύρωa μαγαζιά, ξενώνες και ταβέρνες, έχει αρχίσει η πυρετώδης προετοιμασία για το Σαββατοκύριακο που πλησιάζει.

Τελευταία εικόνα, το παλιό ξενοδοχείο Θεοξένεια -αφημένο στη μοίρα του σήμερα- θυμίζει τις παλιές δόξες ενός τόπου που, όπως φαίνεται, καλά κρατεί και στους καιρούς τους δύσκολους. Με νέους ανθρώπους, ιδέες και εγχειρήματα.

Μετάβαση

Η Πορταριά απέχει 338 χλμ. από την Αθήνα και 13 χλμ. από την πόλη του Βόλου.

Διαμονή

Αρχοντικό Δεσποτικό (Τ/24280-99.046, www.despotiko.gr). Πλήρως αποκατεστημένο αρχοντικό αιγυπτιακού ρυθμού, διαθέτει σήμερα πολυτελή δίκλινα, τρίκλινα και οικογενειακά δωμάτια και μια junior suite. 65 – 145 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του δίκλινου με πρωινό.

Κρίτσα (Τ/24280-99.121, www.hotel-kritsa.gr). Βρίσκεται πάνω στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς και προσφέρει φιλοξενία σε 8 δίκλινα δωμάτια, εκ των οποίων τα δύο είναι δίχωρα, ενώ κάποια από αυτά έχουν τζάκι. Φημίζεται για το πλούσιο πρωινό αλλά και την καλή τοπική κουζίνα του ομώνυμου εστιατορίου. 55 – 65 ευρώ το απλό δίκλινο με πρωινό το Δεκέμβριο.

Xenia Portaria (Τ/24280-99.980-3, www.xeniaportarias.gr). Το παλιό Ξενία της Πορταριάς έχει ανακαινιστεί πλήρως και εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με περιποιημένα και άνετα δωμάτια, ζεστούς κοινόχρηστους χώρους για το χειμώνα και βεράντες με θέα για το καλοκαίρι, παιδότοπο, υπηρεσίες σπα και το all day cafe-restaurant Veranda, που λειτουργεί στην πλατεία μπροστά από το ξενοδοχείο με πανοραμική θέα στον Βόλο και πολύ προσεγμένη κουζίνα. Από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Portaria Hotel & Spa (T/24280-90.000, www.portariahotel.gr). Ετερη πολυτελής διαμονή σε 80 ζεστά και φιλόξενα δωμάτια, εκ των οποίων 7 σουίτες και 4 διαμερίσματα. Διαθέτει επίσης το πλήρως εξοπλισμένο Spa at Portaria με χαμάμ, σάουνα, σολάριουμ, ποδόλουτρα και αίθουσες μασάζ. Από 97 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αρχοντικό Ναουμίδη (Τ/24280-99.470, www.naoumidishotel.gr). Στεγάζεται σε αριστοκρατικό κτίριο του 1893 και προσφέρει άνετη διαμονή σε standard και deluxe δίκλινα δωμάτια και σουίτες σε τιμές που διαμορφώνονται ανά κατηγορία 60 – 80 ευρώ το απλό δίκλινο, 70 – 120 ευρώ και 80 – 140 ευρώ το standard με τζάκι και το deluxe δίκλινο αντίστοιχα. Σε όλες τις περιπτώσεις με πρωινό.

Ξενώνας Φιλοκάλια (Τ/24280-90.123, filokaliaportaria.com). Φιλική ατμόσφαιρα και σπιτική φιλοξενία στα δίκλινα δωμάτια, με τζάκι ή χωρίς, και στη σουίτα του ξενώνα, χωρητικότητας 2 – 4 ατόμων. 60 – 70 ευρώ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό / Καφές / Ποτό

Στον Γευσοκράτορα (Τ/24280-99.919, gefsokratoras.gr) θα έρθετε -αφού πρώτα κάνετε κράτηση- για ένα ρομαντικό δείπνο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηγανόψωμο γεμιστό με φέτα, μοτσαρέλα και άνηθο, καραμελωμένα μανιτάρια, σαλάτα του κήπου με φρέσκα λαχανικά και πανσέτα μελωμένη με μέλι και αγνό βούτυρο ή σπέσιαλ φιλέτο χοιρινό που φέρει το όνομα του εστιατορίου. Τα Σκαλάκια (Τ/24280-99.212) είναι μια κλασική επιλογή για φαγητό στο χωριό, με μεγάλη αίθουσα όπου σερβίρονται καλά μαγειρευτά και ψητά. Αγαπημένο στέκι των ντόπιων, ωστόσο, είναι… Το Στέκι (Τ/6979-333.487), το μικρό ταβερνάκι του Δημήτρη Σκλείδη που δεν το πιάνει το μάτι, αλλά κερδίζει τις εντυπώσεις με τις νόστιμες σπιτικές γεύσεις που συνοδεύουν το ντόπιο τσίπουρο, με γλυκάνισο ασφαλώς (στη Θεσσαλία είμαστε). Στην Πορταριά υπάρχει επίσης και μια καλή πιτσαρία ονόματι Pizza Familia (Τ/24280-99.350) που αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία. Για καφέ, τσάι και λοιπά ροφήματα λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια πάνω στον κεντρικό δρόμο το πολύ προσεγμένο Αntico (Τ/24280-99.009), ενώ για παλαιοροκάδες και μη το διαχρονικό πια Λαγήνι (Τ/24280-90.094) ανοίγει κάθε βράδυ από τις 7 και μετά για ποτό και καλές μουσικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή