Η επιστροφή της τρόικας κρίνεται στο σημερινό Euroworking Group

Η επιστροφή της τρόικας κρίνεται στο σημερινό Euroworking Group

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Euroworking Group (EWG) που πραγματοποιείται σήμερα θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το εάν θα επιστρέψει η τρόικα, καθώς και το εάν θα δοθεί παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα έως ότου κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.

 

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι συζητήσεις στο Παρίσι «δεν εκτυλίχθηκαν όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση». Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι αυτό «δεν σημαίνει πώς υπάρχει εμπλοκή. Υπάρχει συνέχεια των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων» με στόχο να καθοριστεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Πάντως, παραδέχονταν πως μετά το Παρίσι δεν «υπάρχει κλειστή συμφωνία» με την τρόικα.

 

Το ένα θέμα του σημερινού EWG θα είναι η ανάλυση της κατάσταση των διαπραγματεύσεων και της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς και η εκτίμηση για το πότε θα μπορούσε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα, κ. Κ. Μαζούχ, και ο ομόλογός του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κ. Ρ. Γκογιάλ, είναι πιθανό να βρεθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα για να συμμετάσχουν σε συνέδριο, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή τους. Σε ό,τι αφορά στην έλευση της τρόικας, στελέχη της ανέφεραν χθες στην «Κ» πως εάν δεν υπάρξει έντονη κινητικότητα από την ελληνική πλευρά, η τρόικα δεν θα επιστρέψει τη Δευτέρα.

 

Το δεύτερο ζήτημα είναι το τι θα γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015 που ολοκληρώνεται το σημερινό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο 6μηνης παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, με στόχο να υπάρχει αρκετός χρόνος για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό EWG, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει σε μία πρόταση προς το Eurogroup σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, καθώς η συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία προγραμματισμένη για φέτος.

 

Βέβαια, για να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. Και στην Αθήνα θεωρούν ότι το σενάριο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος υπάρχει μόνο στην περίπτωση που επέλθει πολιτική συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου για να κλείσει ο έλεγχος και να οριστικοποιηθεί επόμενη ημέρα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, εάν χρειάζονται κάποιες ημέρες για να επικυρωθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια, τότε θα γίνει αίτηση παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος για να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα, αλλά η παράταση δεν ξεπερνά τον ένα με δύο μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή