Επτά βουλευτές ΠΑΣΟΚ υπέρ της στρατηγικής Βενιζέλου

Επτά βουλευτές ΠΑΣΟΚ υπέρ της στρατηγικής Βενιζέλου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της στρατηγικής του Ευάγγελου Βενιζέλου τάχθηκαν χθες με κοινή, ανοιχτή επιστολή τους επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι κ. Ι. Δριβελέγκας, Δ. Κρεμαστινός, Ι. Κουτσούκος, Χρ. Γκόγκας, Μιχ. Κασσής, Δ. Σαλτούρος και Πυρ. Δήμας τάσσονται υπέρ της συμπαράταξης του ΠΑΣΟΚ με όλους όσοι στρατευθούν «στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες». Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται ως απάντηση στις δηλώσεις βουλευτών όπως οι κ. Φιλ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης και Συμ. Κεδίκογλου, οι οποίοι τάχθηκαν εξαρχής υπέρ της πρότασης του κ. Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ. Και λειτουργεί ως μια ακόμη απόδειξη για το βαθύ και υπαρκτό ρήγμα που υφίσταται ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στην κοινή επιστολή τους, οι επτά βουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να «σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε με το απαραίτητο πνεύμα ενότητας, χωρίς επιστροφή σε ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιπαραθέσεις, που δεν εξυπηρετούν ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη». Λίγο αργότερα, ο κ. Κρεμαστινός εξέδωσε και μια δεύτερη, διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία τάσσεται ευθέως υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος κινείται στα ίχνη όλων των προκατόχων του στο πλαίσιο έκφρασης της Δημοκρατικής Παράταξης. Και επισήμανε ότι: «Δεν βοηθά την ενότητα του ΠΑΣΟΚ ο διάλογος εκτός των οργάνων του».

Εκκληση υπέρ της ενότητας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε χθες και ο κ. Απ. Κακλαμάνης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η έκκλησή του απευθύνεται «όχι μόνο στην κορυφή, αλλά πρωτίστως στη λαϊκή βάση του κόμματος». Τη γραμμή της Χαρ. Τρικούπη επανέλαβε εκ νέου χθες και ο κ. Δ. Καρύδης, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία αναγέννησης της παράταξής μας και στη σταθερότητα της χώρας», τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ παραμένει στόχος η ανάδειξη σε τρίτο πόλο.

Χθες, πάντως, επανήλθε και ο κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε αλλαγή του πρωθυπουργού και του κ. Βενιζέλου από την παρούσα Βουλή. Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την ίδρυση προοδευτικού δικτύου αυτοοργάνωσης πολιτών. Οι διοργανωτές, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν αρκετοί «παπανδρεϊκοί», δεν αρνούνται ότι η ατζέντα τους εδράζεται σαφώς στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που επιχείρησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου (2009-11). Από το γραφείο του κ. Παπανδρέου απαντούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του αν επιθυμεί ή όχι να παρευρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση.

Πάντως επισήμως, τα τελευταία 24ωρα δεν υφίσταται κάποια αντίδραση από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, στο οποίο, ωστόσο, επικρατεί ικανοποίηση από τη συζήτηση που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες και, κατά τη γνώμη τους, συνιστά ένδειξη πολιτικής ζωτικότητας και αντανακλαστικών. Στη Χαρ. Τρικούπη επικρατεί ανησυχία και για τις τελευταίες δημόσιες αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις σειράς νομαρχιακών επιτροπών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο εκτιμούν ότι οι διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της οργανωτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης, θα λειτουργήσουν κατευναστικά.

Τη Δευτέρα η συνάντηση με Τσίπρα για τα εθνικά

Για τη 1 μ.μ. της Δευτέρας οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Επισήμως, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει ενημέρωση του κ. Τσίπρα για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, όπου οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα είναι πυκνές, με επίκεντρο την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα έχει μεσολαβήσει, το Σαββατοκύριακο, η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία, για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, οπότε ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει από πρώτο χέρι εικόνα για τις προθέσεις της Αγκυρας το προσεχές διάστημα, ενώ η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και τη σημασία της.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με την εκεί πολιτική ηγεσία αναβλήθηκε, λόγω της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί Αλβανία και Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή