Προτάσεις για τα εγκαταλειμμένα κτιρία της Αθήνας ζητά το ΥΠΕΚΑ

Προτάσεις για τα εγκαταλειμμένα κτιρία της Αθήνας ζητά το ΥΠΕΚΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ή κενών κτιρίων έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ. Προτείνει, μέσα από μια διαδικασία, την «απόκτηση» της διαχείρισης ή ακόμα και της κυριότητας των κτιρίων αυτών από τους δήμους. Το ίδιο μπορούν να πράξουν και φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, όπως τράπεζες, επενδυτικοί οργανισμοί και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν σε αναγκαστική εξαγορά κτιρίων άλλων ιδιωτών ή ακόμα και του Δημοσίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση ένα ακίνητο αν δεν έχει κατοικηθεί για μια πενταετία και «δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα χρησιμοποιηθεί σύντομα».

Το σχέδιο νόμου περιγράφει μια διαδικασία μέσα από την οποία ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά και να πετύχει να αναλάβει τη διαχείριση ενός κενού ή εγκαταλελειμμένου κτιρίου για 50 χρόνια, με σκοπό την αξιοποίησή του (αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου δεν αφορούν μόνο τα αγνώστου ιδιοκτήτη κτίρια). Για να κινηθεί η δικαστική διαδικασία, ο δήμος πρέπει να τεκμηριώσει ότι το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο, να λάβει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, να ειδοποιήσει ή να επιχειρήσει να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες. Και στην αίτηση που θα υποβάλει στο δικαστήριο να δηλώνει τη σκοπούμενη χρήση, τους πόρους για την ανακαίνιση του κτιρίου (δημοτικούς, κοινοτικούς ή/και ιδιωτικούς). Εφόσον ο δήμος λάβει θετική απόφαση, τότε πρέπει σε 4 χρόνια (ή 6 στα διατηρητέα) να υλοποιήσει το σχέδιό του. Αν ο ιδιοκτήτης υποστηρίξει ότι θα επαναχρησιμοποιήσει ο ίδιος το ακίνητο, τότε ο δήμος μπορεί να του ζητήσει χρηματική εγγύηση, πιέζοντάς τον εμμέσως να συναινέσει. Μάλιστα, αν εντός 10ετίας δεν εμφανιστεί κανείς να διεκδικήσει το ακίνητο, τότε ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά την κυριότητά του και κατόπιν να το χρησιμοποιήσει ή να το πωλήσει.

Περίπου η ίδια διαδικασία προτείνεται να μπορεί να κινηθεί και από ιδιώτες (τράπεζες, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, επενδυτικούς οργανισμούς), που έχουν το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΚΑ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου και του ιδιοκτήτη. Οι ιδιώτες απευθύνονται στον ιδιοκτήτη κι αν αυτός δεν ανταποκριθεί για δύο μήνες, τότε απευθύνονται σε δικαστήριο ζητώντας… την εξαγορά της ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενέχει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς προσβάλλει, όπως τονίζεται, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Πώς ορίζονται

Ζήτημα γεννάται και με τους ορισμούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ένα κτίριο μπορεί να θεωρηθεί εγκαταλελειμμένο αν δεν έχει υποστεί συντήρηση τα τελευταία 8 έτη (η συντήρηση προ 7 ή 8 ετών είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί), δεν έχει εκμισθωθεί για ένα έτος και δεν είναι συνδεδεμένο με τη ΔΕΗ. Μία κατηγορία στην οποία μπορεί να εμπίπτουν πολλά σπίτια της Αθήνας. Αντίστοιχα, μπορεί να θεωρηθεί κενή μια ιδιοκτησία που δεν κατοικείται για 5 χρόνια, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί σύντομα (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει) και χρήζει επισκευής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το σχέδιο νόμου προέκυψε ύστερα από έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Rethink Athens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή