«Πράσινο φως» από το ΣτΕ σε Αστυνομικό Τμήμα για την περιφρούρηση των φυλακών Δομοκού

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ σε Αστυνομικό Τμήμα για την περιφρούρηση των φυλακών Δομοκού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμιμο έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 278/2014 γνωμοδότησή του, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «ίδρυση υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας καταστήματος κράτησης Γ' τύπου (υψίστης ασφαλείας) Δομοκού και κατάργηση κανονισμού λειτουργίας του».

Το νέο αυτό Αστυνομικό Τμήμα θα έχει μοναδική απασχόληση την εξωτερική και περιμετρική φρούρηση των φυλακών ασφαλείας Δομοκού, καθώς και τη φρούρηση της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» (το τμήμα μεταξύ της περιμέτρου του κτιρίου της φυλακής και της περίφραξης ασφαλείας).

Η ίδρυση του εν λόγω Τμήματος θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τη διετία 2014-2016 με 2.017.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 θα επιβαρυνθεί με 150.000 ευρώ, το 2015 με 1.860.000 ευρώ και το 2016, αλλά και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη με 187.000 ευρώ.

Στα καθήκοντα των αστυνομικών που θα υπηρετούν στο νέο Αστυνομικό Τμήμα είναι η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μεμονωμένης ή ομαδικής απόδρασης ή απόπειρας απόδρασης κρατουμένων, η καταδίωξη και σύλληψη κρατουμένων που απέδρασαν και επιχειρούν να διαφύγουν ή διέφυγαν, μέχρι να επιληφθούν οι άλλες αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ θα έχει την ευθύνη ελέγχου των εισερχομένων και εξερχομένων προσώπων και πραγμάτων, αλλά και της αλληλογραφίας.

Παράλληλα, θα έχει την ευθύνη για τη μεταγωγή και φρούρηση κρατουμένων, τη φρούρηση των νοσηλευομένων κρατουμένων σε νοσοκομεία, την μεταγωγή κρατουμένων σε δικαστήρια, ανακριτές και γιατρούς, τις έρευνες στους χώρους της φυλακής, τον μακροσκοπικό έλεγχο φορτίων τροφοδοσίας και προμηθειών, ενώ θα στελεχώσει τις σκοπιές στην εξωτερική, περιφερειακή ζώνη και στην «νεκρή ζώνη», καθώς και το θυρωρείο εισόδου και εξόδου, κ.λπ.

Στο προσωπικό του νέου Τμήματος θα χορηγηθεί σύγχρονος εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα και εφόδια.

Συγκεκριμένα, θα χορηγηθούν όπλα και οπλικά συστήματα αποτροπής εναέριας προσβολής, αντιαρματικά όπλα, χημικά μέσα, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων, σύστημα οπτικής παρατήρησης, αστυνομικοί σκύλοι και γενικά ό,τι όπλα, εφόδια και μέσα απαιτούνται για την πλήρη επίγεια, υπόγεια και εναέρια προστασία των φυλακών υψίστης ασφαλείας Δομοκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή