Μικρή πίστωση χρόνου για επίτευξη συμφωνίας

Μικρή πίστωση χρόνου για επίτευξη συμφωνίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας του Euroworking group αναγνωρίστηκαν η αισθητή πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και τρόικας αλλά και η ανάγκη μεγαλύτερης σύγκλισης σε άλλους, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Μπροστά στους τεχνικούς συμβούλους των 18 υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, τα θέματα που σύμφωνα με πηγές της τρόικας είχαν πρόβλημα και ζητούσαν παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά, ήταν το δημοσιονομικό και το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, θέματα αγκάθια που φαίνεται να παρέμειναν και στη συζήτηση του Εuroworking group. Σύμφωνα με πηγές, στο Παρίσι οι εκπρόσωποι της τρόικας έδωσαν πολυσέλιδα σημειώματα στον κάθε ένα από τους τρεις υπουργούς με αλλαγές που πρέπει να κάνουν, καθιστώντας σαφές ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις τουλάχιστον στους φόρους (ΦΠΑ) και στις συντάξεις.

Στο Παρίσι είχε σημειωθεί και αναγνωριστεί πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μία πρόοδος που πρέπει να αναγνωρίστηκε και χθες το βράδυ σε επίπεδο Euroworking group.

Ετσι, στη χθεσινή συνάντηση ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος που εκπροσωπούσαν την Ελλάδα φαίνεται να κέρδισαν μία μικρή ελπίδα για ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς αυτό που ζητήθηκε από τα μέλη του Euroworking group, σε Αθήνα και τρόικα είναι να εργαστούν εντατικά έτσι «ώστε να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβρη». Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι εντός των επομένων δύο – τριών ημερών, η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις κινήσεις που θα κάνει στο πεδίο των δημοσιονομικών – κυρίως σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.

Ομως, με τον χρόνο να μετράει απελπιστικά αντίστροφα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν δεν έρθει η τρόικα τις επόμενες μέρες στην Αθήνα, η αξιολόγηση δεν θα μπορέσει να κλείσει τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι και οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) συγκλίνουν ότι «το καλύτερο σενάριο σε περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα είναι μία εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Η ελληνική πλευρά, όμως, θα δεχόταν μόνο μία μικρής διάρκειας (1- 2 μήνες) τεχνική επέκταση του προγράμματος. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν θα ήθελαν μία μικρή παράταση του προγράμματος, καθώς θεωρούν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές θα είναι «δύσκολο να περάσουν μεταρρυθμίσεις».

Το Βερολίνο

Στο Βερολίνο και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πηγές δήλωναν αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή γραμμή, στηρίζοντας την τρόικα, ενώ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι μόνο όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και μόνο τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις στο Eurogroup. Το θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος βρίσκει το Βερολίνο σύμφωνο, διευκρινίζοντας ότι η ενισχυμένη συμφωνία θα βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή