Τεχνική παράταση, οι προϋποθέσεις και τι σημαίνει

Τεχνική παράταση, οι προϋποθέσεις και τι σημαίνει

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες το λεξικό της κρίσης εμπλουτίστηκε με μία νέα φράση: «τεχνική παράταση του προγράμματος». Τι σημαίνει, όμως, ο όρος «τεχνική παράταση» και γιατί η κυβέρνηση δείχνει να επιλέγει αυτή τη μέθοδο στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος; Επί της ουσίας, πίσω από τη λέξη «τεχνική» κρύβεται ότι δεν θα αλλάξουν δύο στοιχεία του υφιστάμενου Μνημονίου:

1. Οι όροι της δανειακής σύμβασης. Δηλαδή, δεν θα απαιτηθούν νέα δάνεια από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα.

2. Τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα. Δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να υιοθετήσει νέες παρεμβάσεις ή πιο σκληρές, λόγω της παράτασης.

Η μη αλλαγή των σημαντικών όρων του προγράμματος σημαίνει πως για να εγκριθεί η «τεχνική παράτασή» του δεν απαιτείται η έγκριση των Κοινοβουλίων. Ούτε του ελληνικού ούτε των χωρών της Ευρωζώνης. «Πρόκειται για νομικό καθαρά ζήτημα», το οποίο χρειάζεται να συμφωνηθεί γιατί έχουν χαθεί τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, εξηγούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Υπενθυμίζουν, δε, το παράδειγμα της Πορτογαλίας που είχε λάβει παράταση 6 εβδομάδων στο πρόγραμμά της για τεχνικούς λόγους, ώστε «να έχει επαρκή χρόνο για να εκπληρώσει τα κριτήρια απόδοσης έως τα τέλη Μαρτίου (σ.σ.: του 2014)» και «να ολοκληρώσει τον τελικό έλεγχο».

Πάντως, ακόμα και για την «τεχνική παράταση» θα απαιτηθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. Ομως, είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup και θα αποφασιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα θα ήθελε να προχωρήσει στο αίτημα της «τεχνικής παράτασης» έχει να κάνει με την ομαλή χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Οσο η Ελλάδα είναι σε κάποιου είδος πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέχει φθηνή χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους τη διοχετεύουν στην οικονομία. Αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και δεν υπάρξει αμέσως μία διάδοχη κατάσταση, τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει την παροχή της φθηνής ρευστότητας και οι τράπεζες θα περάσουν σε καθεστώς έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) που είναι πιο ακριβή.

Η χρονική διάρκεια

Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια της «τεχνικής παράτασης» οι απόψεις διίστανται:

• Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως εφόσον υποβάλει τέτοιο αίτημα, θα έχει να κάνει με παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά 15 ημέρες ή 1 μήνα. Θα προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές (Αθήνα και τρόικα) έχουν κλείσει κάποια συμφωνία επί της αρχής, αλλά επειδή τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης δεν προλαβαίνουν να την εγκρίνουν, θα δοθεί ένα περιθώριο κάποιων ημερών για να ψηφιστεί η νέα συμφωνία. Παράλληλα, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και στο ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη νέα συμφωνία.

• Ορισμένοι, όμως, υποστηρίζουν πως ως «τεχνική παράταση» θα μπορούσε να θεωρηθεί και μία παράταση 6 μηνών, δεδομένου ότι δεν θα αλλάζει τους όρους του προγράμματος και της δανειακής σύμβασης. Κάτι τέτοιο, μπορεί να είναι «τεχνική παράταση» βάσει των νομικών όρων, αλλά στην πράξη αποτελεί ουσιαστική παράταση του τρέχοντος Μνημονίου. Και αυτό επειδή μία παράταση 6μηνης διάρκειας είναι σαφές ότι θα δοθεί γιατί δεν θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και θα απαιτείται αρκετός χρόνος για να προκύψει η συμφωνία. Πρακτικά, παράταση 6 μηνών (ή και 12 όπως είχε προταθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους) σημαίνει διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος και αυτό είναι κάτι το οποίο απορρίπτει η Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι η 6μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αποτελεί σενάριο που έχει επεξεργαστεί η Ευρωζώνη και το προωθούν υψηλόβαθμα στελέχη της.

Το πρόγραμμα του Ταμείου

Τα παραπάνω αφορούν το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2016. Χθες ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ και θα προσφύγει σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης, στέλνοντας μήνυμα προς το Ταμείο να χαλαρώσει τη στάση του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τώρα για τον έλεγχο του προγράμματος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα του Ταμείου θα έχει πλέον έναν «προληπτικό χαρακτήρα», υπό την έννοια ότι θα υπάρχει ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων υπέρ της Ελλάδας, εάν τα χρειαστεί. Στα πρότυπα, δηλαδή, της «προληπτικής γραμμής πίστωσης» που συζητεί η Ελλάδα με την Ευρωζώνη για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή