Ο ΟΠΕΚ κρατά σταθερή την παραγωγή του

Ο ΟΠΕΚ κρατά σταθερή την παραγωγή του

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελεύθερη πτώση οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο της παραγωγής του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς στη συνεδρίαση φαίνεται πως υπερίσχυσε η ανάγκη για διατήρηση του μεριδίου του διεθνούς καρτέλ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και όχι η επιθυμία των οικονομικά ασθενέστερων χωρών-μελών του για αύξηση των εσόδων τους. Ενώ το αργό ΗΠΑ έκανε βουτιά στα 69 δολάρια το βαρέλι και το Brent φλέρταρε με τα 70 δολάρια το βαρέλι, ήταν σαφής η εντύπωση πως επικράτησε η θέση της Σαουδικής Αραβίας, της πρώτης στον κόσμο σε παραγωγή «μαύρου χρυσού». Σε αντίθεση με χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, το Ριάντ μπορεί να αντιπαρέλθει μια μείωση των τιμών για να διατηρήσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά.

Μιλώντας για νίκη της Σαουδικής Αραβίας και ήττα των οικονομικά ασθενέστερων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, το Ρόιτερς υπογράμμιζε ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Ναΐμι, βγήκε από τη συνεδρίαση εμφανώς ευχαριστημένος σε αντίθεση με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, ο οποίος οφθαλμοφανώς θυμωμένος απέφυγε τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Τζακόμπ, αναλυτή της Petromatrix, η Σαουδική Αραβία έπεισε πως «οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα» καθώς μόνον έτσι θα πληγεί η δαπανηρή παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Ριάντ στην παγκόσμια αγορά.

Η άποψή του συνάδει με την εκτίμηση του Φρανκ Ούμπαχ, διευθυντή έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ενέργειας και Ασφάλειας Πρώτων Υλών στο King College του Λονδίνου, που μιλώντας στην Deutsche Welle χαρακτήρισε ανταγωνίστριες τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ αντικρούοντας όσα σενάρια κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες σχετικά με συνεργασία του Ριάντ με την Ουάσιγκτον με σκοπό την πτώση των τιμών του πετρελαίου και απώτερο στόχο ένα πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας. Οπως σχολίασε ο Χάρι Τσιλινγκιούριαν, αναλυτής της BNP Paribas, «απομένει να δούμε αν μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΟΠΕΚ». Αναλυτές έχουν εκφράσει την εκτίμηση πως η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών, απλώς θα εκχωρούσε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ.

Κοινή γραμμή με τη Ρωσία

Τους ελιγμούς των πετρελαιοπαραγωγών χωρών προδίδει και η στάση της Ρωσίας, που, όπως και ο ΟΠΕΚ, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή της στα 10,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στην αρχή της εβδομάδας μετέβη στη Βιέννη για συνομιλίες με στελέχη του ΟΠΕΚ ο Ιγκόρ Σετσίν, διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού, που είχε υπαινιχθεί πως η Ρωσία εξέταζε την προοπτική να μειώσει την παραγωγή της αν ο ΟΠΕΚ αποφάσιζε κάτι ανάλογο. Μετά τη συνάντηση, όμως, ο κ. Σετσίν δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα μειώσει την παραγωγή της ακόμη κι αν η τιμή υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Σε μια σαφή αναφορά στις ΗΠΑ και στην πυρετώδη αλλά δαπανηρή παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας πρόσθεσε πως οι χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» πλήττουν περισσότερο τις χώρες στις οποίες η παραγωγή έχει υψηλό κόστος. Αναλυτές του κλάδου θεωρούν, πάντως, πολύ δύσκολο να κερδίσουν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία μια τέτοια μάχη κατά της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή