Επέκταση δικτύου και εξαγορά Olympic Air απογείωσαν τα κέρδη της Aegean

Επέκταση δικτύου και εξαγορά Olympic Air απογείωσαν τα κέρδη της Aegean

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα θετική εικόνα εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Aegean Airlines, που αποδίδονται στην επιτυχή επέκταση του δικτύου της, αλλά και στις συνέργειες που προέκυψαν από την εξαγορά της Olympic Air. Αναλυτικά, τα ενοποιημένα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 736 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 10%, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των δύο εταιρειών το 9μηνο του 2013. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 105,4 εκατ. ευρώ από 75,9 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 39%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ενισχύθηκαν κατά 31%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 78,6 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2013. Το EBIDTA της Aegean Airlines αυξήθηκε κατά 36% και έκλεισε στα 118,8 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες μετέφεραν το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 7,9 εκατ. επιβάτες, αυξάνοντας την επιβατική τους κίνηση κατά 14% σε σχέση με το 9μηνο του 2013. Στο δίκτυο εσωτερικού η εταιρεία μετέφερε 3,832 εκατ. επιβάτες, 16% περισσότερους από το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Η ανάκαμψη του δικτύου εσωτερικού αποδίδεται, από την εταιρεία στην ανταπόκριση της αγοράς στους χαμηλότερους προσφερόμενους ναύλους. Η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 12%, ενώ η –κύρια– βάση της Αθήνας παρουσίασε αύξηση 18% στην κίνηση εξωτερικού. Η ενίσχυση της επιβατικής κίνησης του δικτύου εξωτερικού από την Αθήνα αποδίδεται στη σημαντική επέκταση του δικτύου της εταιρείας και της δυναμικής ανάκαμψης του εισερχόμενου τουρισμού στην πρωτεύουσα.

Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 79% από 78,5% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές της εταιρείας βελτιώθηκαν σε 124 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της μητρικής να διαμορφωθούν σε 264 εκατ. ευρώ την 30ή Σεπτεμβρίου 2014, παρά την επιστροφή κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τις σημαντικές προκαταβολές προς την Airbus, που αφορούν στην παραγγελία νέων αεροσκαφών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση παραγγελίας επιπλέον 7 αεροσκαφών Airbus Α320, τα οποία θα παραδίδονται σταδιακά (2015/2016). Το 2014 δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες με στόλο 50 αεροσκαφών, ενώ το 2013 μετέφεραν 8,8 εκατ. επιβάτες οι Aegean και η Olympic Air.

«Η σταδιακή υλοποίηση των συνεργειών με την Olympic Air, o αποτελεσματικός επανασχεδιασμός του δικτύου που απέφερε βελτιωμένη συνδεσιμότητα, υποστηρίζοντας πλέον ολόκληρη τη χώρα, καθώς και η αυξημένη τουριστική ζήτηση συνέβαλαν στα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Η θετική πορεία των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει τη στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθούμε και σημειώθηκε παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, αλλά και με σημαντική κάμψη της αγοράς της Ρωσίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης. «Για το 2015 προγραμματίζουμε επένδυση σε νέο στόλο, επέκταση δικτύου και προσθήκη προορισμών σε δέκα νέες χώρες, που θα αποτελέσουν πηγές προέλευσης για τον ελληνικό τουρισμό. Η επέκταση του δικτύου, η ισχυροποίηση των οικονομιών κλίμακας και η περαιτέρω εξέλιξη καινοτόμων υπηρεσιών και προσφορών για τους επιβάτες μας αποτελούν βασικούς μας στόχους στο δυναμικά αναπτυσσόμενο αλλά και αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο κ. Γερογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή