Γράμμα γονέων στον πρωθυπουργό

Γράμμα γονέων στον πρωθυπουργό

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καταφεύγουν γονείς φοιτητών ελληνικού πανεπιστημίου, ζητώντας τη συνδρομή του για να αντιμετωπισθεί η κατάληψη της σχολής των παιδιών τους. Πρόκειται για καινοφανή πράξη, που καταδεικνύει το μέγεθος της γάγγραινας των καταλήψεων στα ΑΕΙ. Μάλιστα, χθες, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ συνεδρίασε σε ξενοδοχείο διότι φοιτητές κατέλαβαν την αίθουσα της Συγκλήτου στα Προπύλαια, χωρίς περαιτέρω παρατράγουδα. Οι γονείς, βέβαια, δεν αμφισβητούν μόνο την κατάληψη ως μέσο ικανοποίησης αιτημάτων. Εγείρουν σοβαρές ενστάσεις για τη στάση των καθηγητών των παιδιών τους ως προς την επίλυση των προβλημάτων της σχολής.

Ειδικότερα, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών διανύει την 7η εβδομάδα κατάληψης και κινδυνεύει με απώλεια εξαμήνου, διότι οι φοιτητές αντιδρούν στην πρόθεση της σχολής να θέσει όριο στον αριθμό μαθημάτων παλαιότερων ετών, στα οποία μπορούν να εξετασθούν φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Το όριο αυτό δημιουργεί την ανησυχία στους φοιτητές ότι, σε συνδυασμό με το υψηλό και άρα δύσκολο επίπεδο της σχολής, δεν θα καταφέρουν να τελειώσουν τις σπουδές τους μέσα στην 7ετία, όπως ορίζει ο νόμος 4009/2011, το ανώτατο όριο σπουδών για τις σχολές πενταετούς φοίτησης. Και άρα πολλοί θα διαγραφούν.

«Εμείς οι γονείς φοιτητών του Τμήματος μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ το Τμήμα λόγω της συνεχιζόμενης για 7η εβδομάδα κατάληψης με αφορμή το “όριο δήλωσης μαθημάτων”, με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε: 1. Τον κίνδυνο υποβάθμισης του μέχρι σήμερα υψηλού επιπέδου σπουδών του Τμήματος, εφόσον δεν βρεθεί άμεσα μία λύση στο πρόβλημα. 2. Τη μη αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους του Τμήματος, κατάσταση που το ίδιο δημιούργησε άθελά του στην προσπάθειά του για ακαδημαϊκή αναβάθμιση. 3. Την αδιάλλακτη στάση ορισμένων εκπροσώπων των φοιτητών, οι οποίοι συνειδητά οδηγούν την κατάσταση εκτός ορίων. Το Τμήμα είναι ένα από τα καλύτερα στη χώρα μας, με διεθνή καταξίωση και μεγάλη ιστορία. Καλούμε όλους να σεβαστούν την ιστορία του και να συμβάλουν στο μέλλον του», λένε στην επιστολή που υπογράφεται από τη συντονιστική επιτροπή γονέων.

Προς καθηγητές

Οι γονείς απευθύνουν έκκληση προς τους καθηγητές «να εκτιμήσουν με νηφαλιότητα το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η απόφασή τους να ορίσουν όριο δήλωσης μαθημάτων με αναδρομική ισχύ» και προς τους φοιτητές που πρωτοστατούν στην κατάληψη, «να αντιληφθούν ότι η κατάληψη είναι μια απολύτως καταδικαστέα πρακτική. Να αντιληφθούν επίσης το μέγεθος της ευθύνης τους που απορρέει από την πεισματική άρνησή τους να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τους καθηγητές».

Η λύση θα βρεθεί μέσα από τον διάλογο για ένα θέμα απολύτως ακαδημαϊκό, εκτός κι αν πίσω από το bra de fer έχει στηθεί παιχνίδι εξουσίας εντός του Τμήματος.

Προθεσμία διορθώσεων στις αιτήσεις για μετεγγραφές

Οσοι πρωτοετείς έχουν κάνει αίτηση για μετεγγραφή σε άλλο ΑΕΙ, βασιζόμενοι στα οικονομικά κριτήρια, μπορούν να πληροφορηθούν για την εγκυρότητα της αίτησής τους από το πληροφοριακό σύστημα http://solon.it.minedu.gov.gr. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου δόθηκε η δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή, με οικονομικά κριτήρια, ένας αριθμός πρωτοετών φοιτητών, ο οποίος δεν θα ξεπερνά το 10% των αρχικών θέσεων εισακτέων σε κάθε Τμήμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «σε περίπτωση μη έγκυρης αίτησης και όπου παρέχεται η δυνατότητα από το πληροφοριακό σύστημα, ο αιτών καλείται να προβεί σε διόρθωση των οικονομικών στοιχείων της». Η προθεσμία για διορθώσεις θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου στις 12 τα μεσάνυχτα.

Την ίδια στιγμή, μπαρούτι μύρισε στα ΤΕΙ. Ευθέως το ΤΕΙ Αθηνών ζήτησε χθες από τον κ. Λοβέρδο να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν λόγω των μετεγγραφών με περικοπή των κονδυλίων από τα ΤΕΙ από τα οποία «φεύγουν» οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές. «Στο ΤΕΙ Αθήνας εισάγονται επιπλέον 853 φοιτητές από άλλα ΤΕΙ της χώρας. Αναλυτικά, 44 προέρχονται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, 142 από το Δυτικής Ελλάδας, 61 από το Ηπείρου, 79 από το Θεσσαλίας κ.ο.κ. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει καταβάλλοντας το ποσό των 1.950 ευρώ για καθένα φοιτητή/έτος (μέσο κόστος φοίτησης βάσει στοιχείων του 2013) για τα επόμενα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη. Το ποσό αυτό -1.663.350 ευρώ (853 φοιτητές Χ 1.950 ευρώ ετησίως)- μπορεί να προέλθει από αντίστοιχη μείωση του προϋπολογισμού των προαναφερθέντων ΤΕΙ», λέει σε επιστολή του προς τον κ. Λοβέρδο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μ. Μπρατάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή