Στα χέρια του Γ. Κουμεντάκη η 2η σκηνή της ΕΛΣ

Στα χέρια του Γ. Κουμεντάκη η 2η σκηνή της ΕΛΣ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον θερμό απόηχο των παραστάσεων της «Φόνισσας» ήρθε χθες η είδηση ότι ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης αναλαμβάνει από 1η Ιανουαρίου 2015 το καλλιτεχνικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα της δεύτερης σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ελληνική δημιουργία

«Στόχος είναι η ανάδειξη της δεύτερης σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (χωρητικότητας 400 θέσεων) σ’ ένα ζωντανό κύτταρο, με προτάσεις εναλλακτικού ή πειραματικού χαρακτήρα, συνεχή δραστηριότητα και πολύπλευρη στόχευση, που θα τονώσει τη δημιουργικότητα των νέων, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και τις διεθνείς συνέργειες του λυρικού θεάτρου μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, κ. Μύρων Μιχαηλίδης. «Με το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε είμαστε βέβαιοι ότι και η σκηνή αυτή θα σημειώσει υψηλή επισκεψιμότητα, ενώ θα αποτελέσει ένα δημιουργικό πεδίο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς».

Την πρόταση του κ. Μ. Μιχαηλίδη έκανε αποδεκτή ο Γιώργος Κουμεντάκης, η οποία έρχεται, όπως λέει, να επιστεγάσει «μια γόνιμη συνεργασία μηνών». Αλλωστε, η «Φόνισσα», που έφερε πλέον στο ρεπερτόριο του ελληνικού μελοδράματος ο Γιώργος Κουμεντάκης, υπήρξε μία πρόταση και ανάθεση εκ μέρους της νυν καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Λυρικής. «Θα προσφέρω ό,τι καλύτερο διαθέτω στην προσπάθεια να αναδειχθεί η σύγχρονη ελληνική δημιουργία και να διαδοθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει ο συνθέτης.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός της Λυρικής Σκηνής για την ιδιαίτερα σημαντική πενταετία 2014-2019 ακολουθεί τους βασικούς άξονες που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση και η διεύθυνση της ΕΛΣ για το άμεσο μέλλον και θα ανακοινωθεί σύντομα. Οι λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς οι προκλήσεις των νέων εγκαταστάσεων στο Φαληρικό Δέλτα έχουν θέσει τον πήχυ πολύ υψηλά και έχουν δημιουργήσει αυξημένες προσδοκίες. Η μοναδική ευκαιρία του οργανισμού για συμμετοχή στη διεθνή σκηνή με ισότιμους όρους συνοδεύεται και από τη διάθεση παραγωγής πρωτογενούς δημιουργίας.

Αυτό φάνηκε αυτές τις ημέρες με την παρουσίαση της «Φόνισσας», η επίδραση της οποίας σε μία γενιά συνθετών ή σε μία κατηγορία κοινού, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί. Η συνακόλουθη απόδοση της δεύτερης σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις για έργα εναλλακτικής και πειραματικής δημιουργίας ήρθε να ενισχύσει, να υποστηρίξει και να διευρύνει αυτήν την επιλογή. Η στέρεη προσήλωση του Μύρωνα Μιχαηλίδη στην ανάγκη πρόκλησης νέων έργων και στη συσπείρωση νέων, δημιουργικών ανθρώπων στο άρμα της Λυρικής είναι μία οδός για το αύριο. Μία οδός, που, σήμερα, περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα πρόσφατα χρόνια, μοιάζει να έχει ισχυρή προτεραιότητα όχι μόνο γιατί αυτό οφείλει να κάνει ένας εθνικός, καλλιτεχνικός οργανισμός αλλά και γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή οδηγεί στην αφυδάτωση και στην απομάκρυνση κάθε πιθανότητας για τη συνάντηση με το απροσδόκητο.

Μένει να δούμε αν η μεταστέγαση της Λυρικής και οι ευγενείς στόχοι θα ευοδωθούν μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή