Αναδίπλωση Αϊντα με υδρογονάνθρακες

Αναδίπλωση Αϊντα με υδρογονάνθρακες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πίσω έκανε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντα, μετά την απόρριψη της φόρμουλάς του για την επανέναρξη των συνομιλιών από τον Κύπριο πρόεδρο Ανστασιάδη. Ο κ. Αϊντα δήλωσε χθες στην κυπριακή κρατική τηλεόραση ότι η φόρμουλα που παρουσίασε δεν αφορούσε τη διαχείριση των υδρογονανθράκων σήμερα, αλλά στο μέλλον και όταν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η φόρμουλα σέβεται πλήρως τόσο τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι δηλαδή δεν μπορεί να τεθεί θέμα υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις κι ότι το όλο ζήτημα αφορά την κεντρική κυβέρνηση, όσο και τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ότι δεν γίνεται οι υδρογονάνθρακες να μείνουν εκτός συνομιλιών. Ως γνωστόν ο κ. Αϊντα έχει προτείνει ως αφετηρία για αποκλιμάκωση της κρίσης, τη σύσταση μιας μεικτής δεξαμενής σκέψης από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους που θα συζητήσει το μέλλον των υδρογονανθράκων στο νησί.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, κυρίως όμως η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο και οι συζητήσεις που θα έχει εκεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Βενιζέλου με τον κ. Αναστασιάδη. Το τηλεφώνημα έγινε με αφορμή τη μετάβαση του κ. Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

Μια νέα πρόταση στο πνεύμα της συνδιαχείρισης που επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα των υδρογονανθράκων κατέθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Γιορκαντσίογλου. Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε όμως πως αν αυτό δεν συμβεί, «να δημιουργηθεί μια μεικτή Επιτροπή, που θα επιβλέπει τη χρήση των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών». Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε πως «ούτε η Τουρκία ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα επιτρέψουν να τους αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή