Θα διαβεί τον Ρουβίκωνα ο Μάριο Ντράγκι;

Θα διαβεί τον Ρουβίκωνα ο Μάριο Ντράγκι;

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης για τον Μάριο Ντράγκι προϋποθέτει ότι έχει διασαφηνίσει τα αναγκαία μέτρα, που πρέπει να λάβει, ανεξαρτήτως του εάν τα λάβει τελικά και του πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Με μία «λίστα αγορών», η οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνει ομόλογα που εξέδωσαν εταιρείες, κρατικοί φορείς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδηγεί τους συνεργάτες του σε μία στρατηγική αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Με τις απόψεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας να εκτείνονται σε ένα φάσμα από το «δεν χρειάζεται ακόμη» μέχρι το «έχουμε ήδη αργήσει», το πρώτο μέλημα του Μάριο Ντράγκι είναι να μετρήσει τη στήριξη για κάθε είδους δυνητική αγορά. Στη χθεσινή του ομιλία στο φινλανδικό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δεν έχει αποτυπώσει τον αντίκτυπό του στην πραγματική οικονομία ακόμη, ενώ αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπάρξει και άλλο.

«Το τρέχον πρόγραμμα», όπως είπε ο κ. Ντράγκι, «έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, ωστόσο, απαιτείται χρόνος για να υλοποιηθούν πλήρως οι επιπτώσεις του. Εντούτοις, εάν καταστεί αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους έτι περαιτέρω μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, τότε το διοικητικό συμβούλιο ομόθυμα υποστηρίζει τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει επιπρόσθετα μη συμβατικά εργαλεία εντός του πλαισίου της εντολής του».

Η στάση του εναρμονίζεται με προηγηθέντα σχόλια του αντιπροέδρου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Βίκτορ Κονστάνσιο, ο οποίος προχθές είχε δηλώσει πως η καλύτερη στιγμή για να εξετάσει κανείς το εάν θα θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα όπως η αγορά κρατικών ομολόγων, είναι το προσεχές έτος, όταν ο αντίκτυπος από την αγορά περιουσιακών στοιχείων θα μπορεί να μετρηθεί.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση με τον πληθωρισμό να αναμένεται να προσεγγίσει έτι περαιτέρω το μηδέν, ο Μάριο Ντράγκι ίσως επαναλάβει ξανά το επείγον του θέματος. Η ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, αποπειράθηκε να βελτιώσει την πρόσβαση των εταιρειών και των επιχειρήσεων στα δάνεια, ενώ το πιο πρόσφατο πρόγραμμά της ήταν τα στοχευμένα τραπεζικά δάνεια, καθώς και η αγορά κεκαλυμμένων ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων. Καθώς η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει ακόμη εν αμφιβόλω, ο κ.Ντράγκι κάνει εκστρατεία για να δημιουργήσει περισσότερα χρήματα.

«Προσανατολίζονται σε περισσότερα μέτρα, αλλά αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και το διοικητικό συμβούλιο μοιάζει πολύ διχασμένο», επισημαίνει ο Νικ Κούνις, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της ABN Amro Bank στο Αμστερνταμ.

«Θα είναι μάλλον δύσκολο να επιτύχουν τον στόχο τους της επέκταση του ισολογισμού τους κατά 1 τρισ. ευρώ χωρίς να συμπεριλάβουν την αγορά κρατικών ομολόγων».

Από την πλευρά τους οι συνεργάτες του Μάριο Ντράγκι του προσφέρουν στήριξη για να ενισχύσει την οικονομία διαμέσου του ισολογισμού της ΕΚΤ με στόχο τα 3 τρισ. ευρώ από τα 2 τρισ. ευρώ σήμερα. Ορισμένοι εξ αυτών προβληματίζονται με το ότι τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης δεν θα αρκέσουν για την εκπλήρωση του στόχου και ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμείνει πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του λίγο πιο χαμηλά από το 2%. «Δεν διάγουμε περίοδο αποπληθωρισμού, αλλά και ο χαμηλός πληθωρισμός είναι τόσο κακός όσο και ο αποπληθωρισμός με όρους ικανότητας της οικονομίας στο να εξέλθει από το χρέος», διευκρίνισε ο Μπενουά Κερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι είναι αισιόδοξοι πως ένας δεύτερος γύρος μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, συνδεδεμένος με το μέγεθος του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους, θα διατεθεί στις 11 Δεκεμβρίου και θα αποζημιώσει για τον αδύναμο πρώτο γύρο. Τον Σεπτέμβριο οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν 82,6 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Απομένει στον Μάριο Ντράγκι να επιδιώξει συμφωνία με τους συνεργάτες του για να καλύψει ενδεχόμενο σενάριο νέας παρέμβασής τους. Η πιο προφανής επιλογή είναι κρατικά ομόλογα, όπως το κάνουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά στην Ευρωζώνη τα συγκεκριμένα είναι προβληματικά από πολιτικής απόψεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή