«Μετεξεταστέοι» οι προϋπολογισμοί Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου

«Μετεξεταστέοι» οι προϋπολογισμοί Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ότι ο γαλλικός, ο ιταλικός και ο βελγικός προϋπολογισμός για το 2015, ενδεχομένως παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η Κομισιόν θα αποφασίσει αν θα επιβάλει πρόστιμο στη Γαλλία και αν θα θέσει υπό στενή παρακολούθηση την Ιταλία και το Βέλγιο τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης που θα παρουσιαστεί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο προϋπολογισμός Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου θα εξεταστεί εκ νέου τον ερχόμενο Μάρτιο. Παράλληλα τέσσερις ακόμη χώρες, οι Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία και Μάλτα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους. Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες προβλέπουν ότι το έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Το δε δημόσιο χρέος πρέπει να είναι κάτω από το 60% του ΑΕΠ, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μειώνεται κατά 1/20 τον χρόνο. «Συνολικά, σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται προς το παρόν υπό το διορθωτικό σκέλος, υπάρχει ο κίνδυνος να μη βρίσκεται σε συμφωνία με τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ)», αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής. Η Κομισιόν καλεί όλες τις χώρες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, ωστόσο επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην περίπτωση Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου που είναι και οι σοβαρότερες. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η «Κομισιόν θα εξετάσει στις αρχές Μαρτίου τη θέση της σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει η Γαλλία σύμφωνα με το ΣΣΑ», όταν δηλαδή θα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και έχει ανακοινωθεί με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης. Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα για Ιταλία και Βέλγιο, το βασικό πρόβλημα των οποίων είναι ότι δεν μειώνουν με ταχύ ρυθμό το δημόσιο χρέος τους που είναι από τα υψηλότερα υπερβαίνοντας το 100% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό που παρουσίασε το Παρίσι στα τέλη Σεπτεμβρίου προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 4,3% το 2015, το οποίο θα μειωθεί κάτω από το 3% το 2017, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την προθεσμία που είχε λάβει από τις Βρυξέλλες. Η Γαλλία έχει πάρει τα τελευταία χρόνια δύο παρατάσεις, συνολικής διάρκειας τριών ετών, ώστε να μειώσει το έλλειμμά της ωστόσο οι προσπάθειες που κατέβαλε, τόσο επί Σαρκοζί όσο και επί Ολάντ, ήταν ανεπαρκέστατες. Η τελευταία παράταση, δύο ετών, δόθηκε το 2013 όταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν ο Πιέρ Μοσκοβισί, σημερινός Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν προϋπολογισμό λιτότητας, διότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία που το 2014 αναμένεται να παραμείνει σχεδόν στάσιμη. Για την αδυναμία μείωσης του ελλείμματος επικαλούνται τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό και την πολύ χαμηλή ανάπτυξη που για το 2014 αναμένεται να φτάσει το 0,4%.

Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση Βαλς παρουσίασε σχέδιο μείωσης των δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, κίνηση που σύμφωνα με τον κ. Σαπέν «δεν έχει προηγούμενο». Για τη Γαλλία ίσως όχι, αλλά μείωση δαπανών ύψους 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών από ένα κράτος που καταναλώνει το 55% του ετήσιου ΑΕΠ ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ δεν λέγεται και αιματηρή λιτότητα. Χθες ο κ. Σαπέν υποβάθμισε την είδηση ότι η Κομισιόν θα ελέγξει τους επόμενους μήνες τον γαλλικό προϋπολογισμό, λέγοντας ότι απ’ όσο καταλαβαίνει η Επιτροπή θέλει να πληροφορηθεί περισσότερα σχετικά «με την ακριβή πραγματικότητα του προϋπολογισμού του 2014 και με τις προβλέψεις του 2015». Στην πραγματικότητα, η Κομισιόν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθώς η επιβολή προστίμου ύψους 4,2 δισ. ευρώ ετησίως στη Γαλλία θα αποτελέσει πολιτική βόμβα μεγατόνων και θα οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση Βρυξέλλες και Παρίσι, αλλά και Γαλλία και Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή