Η αναιμική ανάπτυξη απειλεί τις τράπεζες, προειδοποιεί η ΕΚΤ

Η αναιμική ανάπτυξη απειλεί τις τράπεζες, προειδοποιεί η ΕΚΤ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο στο πλαίσιο της τελευταίας έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στα 18 κράτη-μέλη. Ο συνδυασμός αναιμικής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και υψηλής ανεργίας μπορεί να εντείνει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, προκαλώντας μεγάλη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων τους, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίκτορ Κονστάνσιο, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη με αφορμή τη δημοσιοποίηση της προαναφερόμενης έκθεσης. Ο κ. Κονστάνσιο ανέφερε, επίσης, τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους ως επιπλέον κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

«Αφενός, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών έχει ενισχυθεί όπως έδειξαν τα πρόσφατα τεστ κοπώσεως, αλλά η κερδοφορία τους μπορεί να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω των υπαρχουσών οικονομικών συνθηκών», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Συν τοις άλλοις, επανέρχονται φόβοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους λόγω της αδύναμης ανάπτυξης, αλλά και της αποδυναμωμένης αποφασιστικότητας των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, τονίζεται στην έκθεση της ΕΚΤ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας εις βάρος της δημοτικότητάς της.

Τον φαύλο κύκλο ανάμεσα στην αναιμική ανάπτυξη και στον δανεισμό των τραπεζών έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις χορηγήσεις στον ιδιωτικό κλάδο κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το σκηνικό που προδιαγράφεται από τα στοιχεία για τα δάνεια των τραπεζών είναι αρκετά δυσοίωνο, επειδή δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ αλλά μια παρατεταμένη περίοδος στασιμότητας. Από μια πλευρά, οι τράπεζες δεν δανείζουν στον ιδιωτικό κλάδο των πιο ασθενικών οικονομιών της Ευρωζώνης λόγω της εξασθένησης της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οι επιχειρήσεις που μπορούν να εκτεθούν σε δανεισμό είναι αβέβαιες για την προοπτική των οικονομιών όπου δραστηριοποιούνται, αναδιπλώνοντας κάθε σχέδιο επενδύσεων. Τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 1,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αφού είχαν υποχωρήσει κατά 1,2% τον Σεπτέμβριο. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα της έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη αυξάνουν τις πιέσεις για μεγαλύτερες παρεμβάσεις από την Ευρωτράπεζα προκειμένου να ενισχυθεί η ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία και έτσι η ανάπτυξη.

Ο κ. Κονστάνσιο δήλωσε, παρ’ όλα αυτά, ότι οι δείκτες φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί σήμερα αισθητά σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το 2012. Στην έκθεση, δε, σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι συστημικής κρίσης μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης και των οικονομιών των 18 κρατών-μελών υποχώρησαν περαιτέρω σε επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί ξανά από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007. Αλλά κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή