Αύξηση του ΑΕΠ 1,6% στο τρίτο τρίμηνο

Αύξηση του ΑΕΠ 1,6% στο τρίτο τρίμηνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,6% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2014 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2013, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έδειχναν ότι είχε διαμορφωθεί στο 1,4%.

Με τα νέα δεδομένα, ο ρυθμός μεταβολής της ελληνικής οικονομίας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 διαμορφώθηκε στο 0,6%. Ποσοστό το οποίο είναι ίδιο με τον ετήσιο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη του ΑΕΠ, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως στο τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστεί ο στόχος για ανάπτυξη 0,6% φέτος. Κάτι που θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και για την επίτευξη του στόχου του 2015 που είναι αρκετά υψηλότερος και ανέρχεται στο 2,9%.

Σύμφωνα, δε, με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ΑΕΠ αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% το 2015 είναι αισιόδοξη, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η καλύτερη επίδοση φέτος θα συνεχιστεί και το 2015 οδηγώντας στην επίτευξη των στόχων.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (μετά την εποχική διόρθωση), η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2013 προήλθε από:

1. Την αύξηση της κατανάλωσης κατά 2%. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 3,1%, αλλά η δημόσια μειώθηκε κατά 2,4%. Συνολικά, η κατανάλωση ανήλθε στα 42,7 δισ. ευρώ από 41,8 δισ. ευρώ πέρυσι.Ειδικά για την ιδιωτική κατανάλωση, διαμορφώθηκε στα 32,6 δισ. ευρώ έναντι 31,6 δισ. ευρώ.

2. Την αύξηση των εξαγωγών κατά 8,6%, η αξία των οποίων ανήλθε στα 14,3 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο τρίμηνο ήταν 13,2 δισ. ευρώ.

3. Την αύξηση των εισαγωγών κατά 2,9%. Η αξία τους έφθασε τα 14,6 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ.

4. Την αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 1% και έφθασαν στα 5,1 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ, αν και οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 17,7%.

Πέραν αυτών, να σημειωθεί ότι σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%. Στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου η αύξηση ήταν 0,4% και στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το τελευταίο του 2013 ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή