Μειώθηκε κατά 0,9% ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο

Μειώθηκε κατά 0,9% ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή υποχώρηση σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο του 2014 σε σύγκριση με το 2013. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων παρέμεινε σε θετικό πρόσημο. Με άλλα λόγια, η υποχώρηση του τζίρου είναι κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο δείκτης όγκου, δηλαδή ο κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών παρατηρήθηκε στα καταστήματα επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού, καθώς μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, στα πρατήρια καυσίμων κατά 2,7% και στα σούπερ μάρκετ κατά 1,9%. Αντιθέτως αυξήθηκε κατά 7,3% στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, κατά 6,4% στα φαρμακευτικά-καλλυντικά και κατά 1,7% στα βιβλιοπωλεία.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του όγκου πωλήσεων καταγράφεται επίσης στην κατηγορία των επίπλων (μείωση 7%), ακολουθούν τα πολυκαταστήματα με μείωση 5,2% και τα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων, ποτών, καπνού με μείωση όγκου πωλήσεων κατά 3%. Στον αντίποδα βρίσκονται τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης όπου ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,6% και ακολουθούν τα βιβλιοχαρτοπωλεία με αύξηση 6,7%.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ενώ ο δείκτης όγκου αυξήθηκε κατά 2,2%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση στο εννεάμηνο κατέγραψαν τα πολυκαταστήματα, καθώς οι δείκτες κύκλου εργασιών και όγκου μειώθηκαν κατά 9,7% και 9,1% αντιστοίχως.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου και όγκου πωλήσεων παρατηρείται στο εννεάμηνο στα βιβλιοχαρτοπωλεία. Ειδικότερα, ο δείκτης κύκλου εργασιών στην κατηγορία αυτή αυξήθηκε κατά 4,6% και ο δείκτης όγκου κατά 10,4%. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα καταστήματα ειδών ένδυσης-υπόδησης, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 4,1% και τον όγκο πωλήσεων κατά 6,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή