Φρένο του Ντέιβιντ Κάμερον σε μετανάστες

Φρένο του Ντέιβιντ Κάμερον σε μετανάστες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση άφησε να εννοηθεί ότι θα προτείνει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εφόσον οι Βρυξέλλες διαφωνήσουν με τα σχέδια του Λονδίνου για περιορισμό της πρόσβασης Ευρωπαίων μεταναστών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Σε βαρυσήμαντη ομιλία του με απώτερο στόχο τις γενικές εκλογές του Μαΐου 2015, ο Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε τα λεπτομερή σχέδιά του που θα περιορίσουν την πρόσβαση μεταναστών σε προγράμματα όπως η ενίσχυση εισοδήματος και η κοινωνική στέγη.

Οι προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης θα απαιτήσουν, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Κάμερον, τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη διαφωνία της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Απάντηση Βρυξελλών

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε χθες: «Οι θέσεις και οι προτάσεις αυτές της Βρετανίας αποτελούν μέρος της συζήτησης. Πρέπει να εξετασθούν χωρίς δράμα και να τύχουν ψύχραιμης συζήτησης. Η καταπολέμηση των καταχρήσεων στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης ανήκει στην αρμοδιότητα των βουλευτών εθνικών Κοινοβουλίων, ενώ η κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει τέτοιες πρωτοβουλίες». Σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν διπλωματικές αντιδράσεις, ο κ. Κάμερον επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης με την Πολωνή πρωθυπουργό Εύα Κόπατς, για να τη διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα που προτείνει δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις εις βάρος των Πολωνών υπηκόων.

«Αν η διαπραγματευτική μου προσπάθεια επιτύχει, θα επιδιώξω να διατηρήσω τη χώρα σε μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε. Αν, όμως, οι ανησυχίες μας δεν εισακουσθούν και δεν μπορέσουμε να θέσουμε τη σχέση μας με την Ε.Ε. σε νέες βάσεις, τότε ασφαλώς δεν αποκλείω τίποτα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι το μεταναστευτικό είναι η πρώτη ανησυχία των ψηφοφόρων. Πολλοί από αυτούς εκτιμούν ότι η μετανάστευση επιβαρύνει απαράδεκτα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια. Πιο ψύχραιμες φωνές επικαλούνται, όμως, στατιστικές που δείχνουν ότι η πλειονότητα των μεταναστών είναι νέοι, πρόθυμοι να εργασθούν σκληρά και να καταβάλλουν στο ακέραιο τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες για τους μετανάστες έχουν ευνοήσει το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Ukip, που εξασφάλισε αυτό τον μήνα τη δεύτερη έδρα του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μεταξύ των προτάσεων του κ. Κάμερον ξεχωρίζει η υποχρέωση των Ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία να περιμένουν τέσσερα χρόνια έως ότου αποκτήσουν δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές. Οι άνεργοι Ευρωπαίοι μετανάστες δεν θα δικαιούνται επιδόματα. Αν εφαρμοσθούν, οι προτάσεις Κάμερον θα επηρεάσουν 400.000 Ευρωπαίους μόνιμους κατοίκους της Βρετανίας, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.

Διορία 6 μηνών

Την ίδια στιγμή, τα επιδόματα κοινωνικής αρωγής θα διακοπούν για τα παιδιά μεταναστών τα οποία ζουν εκτός Βρετανίας, ενώ άνεργοι Ευρωπαίοι μετανάστες θα υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα εφόσον δεν έχουν βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες. Πολίτες χωρών μελλοντικών μελών της Ενωσης δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στην αγορά εργασίας, έως ότου οι οικονομίες των χωρών καταγωγής τους θα έχουν συγκλίνει με εκείνες των κρατών-μελών.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές απαιτούν, όμως, τη συμφωνία των υπόλοιπων κρατών της Ενωσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε στις αρχές του μήνα ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δικαιούνται να αποκλείσουν τους άνεργους μετανάστες από τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνοντας στον Ντέιβιντ Κάμερον κάποιο περιθώριο ελιγμού.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας φυσικών προσώπων, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να εργασθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ενωσης.

Την ομιλία Κάμερον επέκρινε χθες ο ηγέτης του Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, λέγοντας ότι «πρόκειται για κυνική απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένας Βρετανός ο οποίος να πείσθηκε από όσα άκουσε σήμερα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή