Παρενόχλησαν το ελικόπτερο του κ. Δένδια

Παρενόχλησαν το ελικόπτερο του κ. Δένδια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά μιας νέας τουρκικής πρόκλησης επισκέπτεται ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος την Τουρκία. Η επίσκεψη γίνεται για την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η σύγκληση του οποίου θεωρείται πρωτοβουλία εκτόνωσης μετά την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν συνιστά πάντως αποκλιμάκωση η παρενόχληση του ελικοπτέρου του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια από τουρκικό ραντάρ στη διάρκεια περιοδείας στα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο). Το ελικόπτερο βρισκόταν εν πτήσει από τη Στρογγύλη προς τη Ρω, όταν το τουρκικό ραντάρ είπε στους πιλότους ότι βρίσκονται εντός τουρκικού εναέριου χώρου και ζήτησε να στραφούν νότια. Εκείνοι το αγνόησαν.

Στο ΓΕΕΘΑ αξιολογούν το περιστατικό ως επιχειρησιακά μη σοβαρό, κάτι που δεν μειώνει την πολιτική του σημασία. Το σύμπλεγμα της Μεγίστης έχει ρόλο σε μια ενδεχόμενη οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και αυτό ανησυχεί τους Τούρκους, ιδιαίτερα μετά την τριμερή του Καΐρου. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε από την τουρκική τηλεόραση για το αν αποφασίστηκε η επιτάχυνση της οριοθέτησης, ενόψει των σημερινών του συναντήσεων στην Αγκυρα με τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει, μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, κάτι που δεν υφίσταται ακόμη μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου», απάντησε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Διενεργούμε συνομιλίες, διαβουλεύσεις, όπως συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε κάθε είδος διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας, ενώ σημείωσε πως «ούτε το τρίγωνο μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ούτε η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι επιθετικές προς την Τουρκία». Επανέλαβε δε ότι «η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία να συμμετάσχει σε αυτό το είδος τριμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας είναι πάντα ανοικτή και ειλικρινής», με μόνη προϋπόθεση ωστόσο την αποδοχή της σύμβασης ή του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας. «Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά μια παραγωγική ανταπόκριση», είπε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για το «Μπαρμπαρός», απάντησε ότι η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί στον πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί «αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Τόνισε ότι «η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν το αποτέλεσμα της βάναυσης παραβίασης του δικαίου της θάλασσας λόγω της παρουσίας του “Μπαρμπαρός” στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς άδεια, χωρίς κανενός είδους δικαίωμα» και απαξίωσε την τουρκική επιχειρηματολογία ως ανύπαρκτη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε δε ότι για την επανέναρξη των συνομιλιών υπάρχει μια πολύ εύκολη λύση: «Να αποσυρθεί το “Μπαρμπαρός” από την κυπριακή ΑΟΖ και να σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το Κυπριακό κλειδί «για οτιδήποτε αφορά τις διμερείς σχέσεις μας» αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή