Τα τρία σενάρια που εξετάζονται για τους συντελεστές ΦΠΑ

Τα τρία σενάρια που εξετάζονται για τους συντελεστές ΦΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από μία δεξαμενή μέτρων που κανένα δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί, αναζητά η κυβέρνηση τη λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Το υπ’ αριθμόν ένα μέτρο ήταν μέχρι χθες η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% στο 8% ή 9,5%, που θα απέφερε έσοδα 120 εκατ. ή 250 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ή ακόμη και στο 13%. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αποκλειστούν τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή και κυρίως τα φάρμακα, το όφελος που απομένει είναι πολύ μικρό και μη αποδεκτό από την τρόικα. Πλέον εξετάζεται και η αύξηση του κανονικού συντελεστή 23% κατά μισή μονάδα (να φθάσει στο 23,5%). Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα άνω των 350 εκατ. ευρώ και σίγουρα θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.

Και αυτό διότι οι πιστωτές δεν θέλουν πολλά και μικρά μέτρα, αλλά ένα μεγάλο και σίγουρο, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%) και θα είχε όφελος 347 εκατ. ευρώ, καθώς και η αύξηση του συντελεστή 23% στο 23,5%. Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια που σχετίζονται με τους συντελεστές ΦΠΑ. Επίσης εξετάζονται παρεμβάσεις στον ΦΠΑ που σχετίζονται με την εισπραξιμότητα και τη φοροδιαφυγή. Ειδικότερα τα σενάρια που εξετάζονται:

1. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Το κόστος του προϋπολογισμού ή διαφορετικά η απώλεια εσόδων, ανέρχεται στα 528,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να αυξήσει κατά 1,5 μονάδες τον συντελεστή (να φθάσει δηλαδή στο 8%) το όφελος για τον προϋπολογισμό θα ήταν της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, ενώ με αύξηση του συντελεστή στο 9,5% το όφελος θα έφτανε στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει απορρίψει την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή στα φάρμακα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (μόνο διαμονή) στο 13%.

2. ΦΠΑ στα νησιά. Από 6,5%-13%-23% οι συντελεστές έχουν μειωθεί στο 5%-9%-16%. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό αυτό καθεστώς στις «κόκκινες» γραμμές, όπως φαίνεται, είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί στις τελευταίες της εκθέσεις την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων κυρίως των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά.

3. Ενδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά. εντάσσονται στον συντελεστή 23%. Εξετάζεται η αύξηση του συντελεστή στο 23,5%.

Στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ είναι η:

• Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ.

• Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις. Από την εκκαθάριση του μητρώου υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη και κόστη κατά 426 εκατ. ευρώ.

• Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

• Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή