ΕΔΣΝΑ, «λευκοί» δήμαρχοι και διαχείριση απορριμμάτων

ΕΔΣΝΑ, «λευκοί» δήμαρχοι και διαχείριση απορριμμάτων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρήγμα στην παράταξη των «λευκών» δημάρχων, επισήμως «Νέα Αυτοδιοίκηση», προκάλεσε η διαδικασία εκλογής της εκτελεστικής επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την πλειοψηφία των μελών. Με αυτή τη σύνθεση, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου -και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ εκ του νόμου- έχει σαφώς τον πρώτο λόγο στην επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα Απορρίμματα και στην ακύρωση ή μη των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, με επιστολή του προς τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Ιωακειμίδη, δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη, αποχώρησε από τη «Νέα Αυτοδιοίκηση» καθώς η διαδικασία εκλογής των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής έδειξε ότι υπήρχε εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της παράταξης.

Ο κ. Βαρελάς στην επιστολή του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μιλάει για συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ των δύο παρατάξεων για τις οποίες δεν υπήρξε ενημέρωση. Ο κ. Βαρελάς επιφυλάσσεται για τη στάση του σε σχέση με το προεδρείο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία με την υποστήριξη μελών της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους συμφώνησε να μοιραστεί χρονικά η θητεία του προέδρου ανάμεσα στους τρεις επικεφαλής.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων έχει εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις του σε σχέση με τις εξαγγελίες της κ. Δούρου για τον ΧΥΤΑ Φυλής θεωρώντας πως όσα εξαγγέλλονται θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αθήνας. Στο εξής, όπως θα ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ, δεν προτίθεται να δεσμευτεί στις απόψεις οποιασδήποτε παράταξης και θα ψηφίζει ανά θέμα με βάση τα συμφέροντα της Αθήνας.

Αφορμή για την παραίτηση του κ. Βαρελά αποτέλεσε η εκλογή στην εκτελεστική επιτροπή του Σταύρου Ιατρού, που αν και ανεξάρτητος, ψηφίστηκε από εκλέκτορες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη νέα εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ εκλέχθηκαν οι: Σταύρος Ιατρού (ανεξάρτητος και πρώην δήμαρχος Κερατέας), Δημήτρης Μπουραΐμης (ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Παππούς (Ν.Δ.), Αφροδίτη Μπιζά (ΣΥΡΙΖΑ) και από την Περιφέρεια οι Αριστείδης Βρούστης (ΣΥΡΙΖΑ) και Σοφία Κορωναίου (ΣΥΡΙΖΑ). Πρόεδρος είναι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Περιφερειακό συμβούλιο

Στο μεταξύ, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο την Πέμπτη όπου η περιφερειάρχης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή