Κάλεσμα σαλαφιστών στο Κάιρο για εξέγερση κατά του Σίσι

Κάλεσμα σαλαφιστών στο Κάιρο για εξέγερση κατά του Σίσι

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρισμένη ήταν χθες η ατμόσφαιρα στο Κάιρο, με τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές (σαλαφιστές) να καλούν ανοιχτά σε λαϊκή εξέγερση για την ανατροπή του καθεστώτος Σίσι και την κυβέρνηση να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Μέχρι χθες το απόγευμα, τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Ματρίγια στο Ανατολικό Κάιρο. Νωρίτερα, δύο ανώτεροι αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού δολοφονήθηκαν από αγνώστους, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον 107 ισλαμιστές ενόψει των αναμενόμενων διαδηλώσεων.

Η μία εκ των δύο φονικών επιθέσεων εκδηλώθηκε στο ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας, Γκεσρ αλ Σουέζ, όπου άγνωστοι εκτέλεσαν με πυροβολισμούς ταξίαρχο του αιγυπτιακού στρατού, τραυματίζοντας και δύο στρατιώτες της συνοδείας του. Εξάλλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι αστυνομικές αρχές εξουδετέρωσαν επτά εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας.

Το υπερσυντηρητικό Μέτωπο Σαλαφιστών κάλεσε τους μουσουλμάνους σε μαζικές πορείες και διαδηλώσεις από τα τζαμιά προς το κέντρο του Καΐρου και άλλων πόλεων, μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι το Ισλάμ τελεί υπό διωγμό από το καθεστώς Σίσι, ύστερα από την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων τον Ιούλιο του 2013. Οι οργανωτές κάλεσαν τους πιστούς και ιδιαίτερα τη νεολαία να κατεβούν στους δρόμους με το Κοράνι στα χέρια και το σύνθημα «Ο Θεός είναι μεγάλος». Πάντως, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ τάχθηκαν υπέρ της κινητοποίησης, κάλεσαν τους οπαδούς τους να αποφύγουν οποιαδήποτε βίαιη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «προβοκάτσιας» εκ μέρους του καθεστώτος Σίσι.

«Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για αποτρόπαιες μηχανορραφίες των μυστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας και των πληρωμένων τραμπούκων τους, οι οποίες θα καταλήξουν σε σφαγές εναντίον των επαναστατών διαδηλωτών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του παράνομου, πλέον, ισλαμικού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή