«Απόψυξη» παλαιών στελεχών της Ν.Δ.

«Απόψυξη» παλαιών στελεχών της Ν.Δ.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβαίνει πάντα στις δίαιτες: είναι να μην ανοίξεις την πρώτη φορά το ψυγείο. Μετά, δεν μπορείς να συγκρατηθείς. Περιέργως, το ίδιο ισχύει και στην πολιτική. Οι «βουτιές» στο γαλάζιο ψυγείο ξεκίνησαν δειλά, αλλά πλέον κοντεύει να αποψυχθεί ολόκληρη η στρατιά των παλαιών στελεχών. Μετά τον Πρ. Παυλόπουλο, μετά τον Λ. Ζαγορίτη, μετά τον Θ. Ρουσόπουλο, αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη ο καταψύκτης της Κεντροδεξιάς ξανανοίγει. Πριν τους φριζαρισμένους πρώην υπουργούς τύπου Μ. Λιάπη, πριν τα στελέχη βαθείας καταψύξεως σαν τον Σουφλιά, πριν τα αγριόχορτα της εξουσίας που μπήκαν στη συντήρηση όπως ο Δ. Σιούφας, έχει προγραμματιστεί να αποψυχθεί ο πρώτος στη γαλάζια ιστορία παγωμένος κουμπάρος, που χρωματικά πλέον τείνει προς το μπλε, ένεκα της παραμονής του στο πολι (τι)κό ψύχος. Ο Σάββας Τσιτουρίδης, με κρύα ακόμη την καρδιά μετά την περιπέτειά του με τα ομόλογα, επιστρέφει το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για να λανσάρει το νέο του βιβλίο το οποίο έχει τίτλο «Ευλογημένη η Γη», και θα μπορούσε να έχει υπότιτλο «Καταραμένη η κατάψυξη». Θα το παρουσιάσει, άλλωστε, ο αειθαλής Σωτήρης Κούβελας, ο οποίος ήξερε τι θα πει «πολιτικός καταψύκτης» όταν ακόμα οι παγοκολόνες στάλαζαν στην παγωνιέρα της Ν.Δ.

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ριμέικ «Ο άνθρωπος που γύρισε από το κρύο», όμως, δεν είναι μόνο ο κ. Τσιτουρίδης υποψήφιος. Πρόσφατα δοκιμάστηκε και ο Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μετά τη διετή παραμονή του στον ψυγειοκαταψύκτη ίσα που πρόλαβε να αποψυχθεί, για να μπορέσει να αναλάβει την προεδρία της επιτροπής της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οταν ζεσταθεί περισσότερο, ο κ. Παυλόπουλος λέγεται πως θα επιχειρήσει να προεδρεύσει και στην αντίστοιχη διακομματική επιτροπή, ώστε να θυμίσει την ύπαρξή του στον λαό της Α΄ Αθηνών. Αλλιώς, ενόψει εκλογών υπάρχει φόβος να θεωρηθεί πεπαλαιωμένο προϊόν και να μην τον επιλέξει κανείς, σαν να πέρασε, καιρό πριν, η ημερομηνία λήξης του.

Στην ίδια κατηγορία «φρεσκοκατεψυγμένων» ανήκει και ο Θ. Ρουσόπουλος, που γύρισε από το κρύο ακριβώς στην ώρα για να προλάβει τη γιορτή της Ν.Δ. στη Συγγρού τον Οκτώβριο, και όλοι τον υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα, παρότι πλέον το τριχωτό της κεφαλής του παρουσιάζει σαφείς ομοιότητες με το χρώμα του πάγου. Αντιθέτως, ο συνάδελφός του στο γκουλάγκ του ψυγειοκαταψύκτη, Λευτέρης Ζαγορίτης, διατηρεί κόμη πιο μαύρη από ποτέ. Την ξαναείδαμε πρώτη φορά εφέτος τον Μάιο, όταν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τον ψήφισαν για Συνήγορο του Καταναλωτή. Και έτσι ο παλαιός γραμματέας της Ν.Δ. τίναξε τον πάγο από το μαύρο του κοστούμι, και τον Σεπτέμβριο ανέλαβε καθήκοντα, ελπίζοντας πως έτσι θα ξεπαγώσει το πολιτικό του μέλλον.

Οσο για τις πιθανές παρενέργειες της απόψυξης… Μπορεί να ανησυχούν οι ψηφοφόροι που βλέπουν τη Ν.Δ. να λανσάρει σειρά προϊόντων που είχαν στο παρελθόν αποσυρθεί, αλλά το κόμμα επιμένει πως το ψυγείο του έχει πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης Α. Και πράγματι, αν κρίνει κανείς από τη φρεσκάδα τους στις φωτογραφίες, οι πολιτικοί περασμένης εσοδείας δεν δείχνουν να έχουν πάθει τίποτε από την τοποθέτησή τους στον πάγο όταν ακόμη το ψυγείο της παράταξης ήταν εντοιχισμένο στη Ρηγίλλης. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως η εικόνα τους δεν είχε αλλοιωθεί προηγουμένως. Βλέπετε, υπάρχουν κάποια είδη που κάποτε έκαναν θραύση, όπως η οικονομική συσκευασία «Γ. Αλογοσκούφης», ή το εξωτικής προελεύσεως προϊόν «Γ. Βουλγαράκης», αλλά εκείνα πολύ δύσκολα θα αφήσουν το παγερό τους ράφι, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παγώσουν τους ψηφοφόρους στις εκλογές, όπως άθελά του έκανε ο αξέχαστος Ιce man στα κόμικς της Μάρβελ.

Και έτσι, στα συρτάρια του ψυγείου στέκουν ακόμα μισοπαγωμένοι πολλοί πρώην υπουργοί. Κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα βλέπουν φως, και γεμίζουν ξανά ελπίδες, πως ήρθε η ώρα της απόψυξης. Αλλά εκτός από την (πολιτική) ζωή, δύο πόρτες έχει και το ψυγείο της Ν.Δ.: μία για τη συντήρηση και μία για την κατάψυξη. Και η δεύτερη, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οδηγεί σε τόπο κοινοβουλευτικής αναψύξεως. Που είναι πολύ κοντά στον κομματικό σκουπιδοτενεκέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή