Ο τουρισμός των επιδομάτων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημόσια συζήτηση περί μετανάστευσης είναι διαδεδομένες οι κατηγορίες περί τουρισμού των επιδομάτων. Ο δήμαρχος του Καλαί αποκάλεσε το βρετανικό σύστημα πρόνοιας Ελντοράντο για όσους ζητούν παροχή ασύλου. Η Βρετανία κάνει λόγο για επιβολή ποσόστωσης στον αριθμό των μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία σκέφτεται να επιβάλει ανώτατο όριο παραμονής έξι μηνών σε όσους αναζητούν εργασία. Τώρα παρενέβη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδεχόμενο την άρνηση των γερμανικών υπηρεσιών να δώσουν επίδομα ανεργίας σε μια Ρουμάνα μητέρα που δεν είχε εργαστεί ποτέ είτε στη Ρουμανία είτε στη Γερμανία. Η δικαστική απόφαση δίνει το δικαίωμα στις εθνικές κυβερνήσεις να αποκλείουν μετανάστες από τέτοιου είδους επιδόματα και τις διευκολύνει να θέσουν όρια στα επιδόματα που τους χορηγούν. Πόσο συνηθισμένος είναι ο τουρισμός των επιδομάτων; Ο αριθμός των μεταναστών και όσων λαμβάνουν επιδόματα χωρίς να έχουν συνεισφέρει έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με μελέτη του 2013, το ποσοστό μεταναστών από την Ε.Ε. 15 ετών και άνω έχει διπλασιαστεί στο 3,2% του συνολικού πληθυσμού της Βρετανίας. Διπλασιάστηκε επίσης και το ποσοστό των μη ενεργών μεταναστών στο 1,3%. Η καταβολή επιδομάτων σε όσους δεν έχουν συνεισφέρει αποτελεί το 5% του συνόλου των επιδομάτων που δίνονται σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιρλανδία. Περισσότερο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει (ασθενής) συσχέτιση μεταξύ γενναιόδωρων συστημάτων πρόνοιας και του αριθμού των μη ενεργών μεταναστών. «Οι μετανάστες υπερεκπροσωπούνται συστηματικά στο σύνολο του πληθυσμού όσων λαμβάνουν επιδόματα χωρίς να έχουν συνεισφέρει», λέει ο Τίτο Μποέρι του Πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου και του LSE. Ακόμη και όταν συνυπολογίζονται κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά, ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό μεταναστών εξαρτάται από τέτοιου είδους κοινωνικές εισφορές στη Γαλλία, τη Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Ομως, αν ληφθούν υπόψη όλων των ειδών τα επιδόματα, «οι μετανάστες από χώρες της Ε.Ε. δεν είναι πιθανότερο να είναι εντός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας απ’ ό,τι οι ντόπιοι», συμπεραίνει ο Μάρτιν Κάχανεκ του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης. Οπου λαμβάνουν επιδόματα οι Ευρωπαίοι μετανάστες, αυτό είναι συνήθως για υποστήριξη ελάχιστου εισοδήματος και όχι επιδόματα που δίνονται με βάση τις εισφορές όπως σύνταξη, επίδομα ασθενείας, στέγης κ.ά. «Ακόμη και με τα επιδόματα ανεργίας αν συγκρίνουμε τους μετανάστες με τους ντόπιους, δεν εντοπίζουμε διαφορές στη χρήση του συστήματος πρόνοιας», προσθέτει.

Γενικότερα η απασχόληση και οι μεγαλύτεροι μισθοί αποτελούν πολύ σημαντικότερο κίνητρο για ένα μετανάστη απ’ ό,τι τα επιδόματα. Επιπλέον, στη Βρετανία το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Ευρωπαίων μεταναστών είναι μικρότερο απ’ ό,τι μεταξύ των ντόπιων. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι απ’ όσους λαμβάνουν επίδομα στη Βρετανία είναι εργαζόμενοι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου η καθαρή δημοσιονομική συνεισφορά των Ευρωπαίων μεταναστών ήταν 20 δισ. λίρες το διάστημα 2001-2011. Η απόφαση του ΔΕΕ θα οδηγήσει περισσότερα κράτη-μέλη στο να περιορίσουν την πρόσβαση των μεταναστών σε επιδόματα. Αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν την ελευθερία της μετακίνησης εντός της Ε.Ε., αλλά να θέσουν τέλος στον τουρισμό των επιδομάτων. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως το Ελντοράντο των επιδομάτων, οι κυβερνήσεις το θέλουν μόνο για τους δικούς τους ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή