Αποδόσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και χθες το πετρέλαιο μετά την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η τιμή του Brent κυμαινόταν το απόγευμα γύρω στα 72 δολ. το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 71,12 δολ. το βαρέλι, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2010. Σε ό,τι αφορά το αργό ΗΠΑ, κυμαινόταν γύρω στα 69 δολ. το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 68,79 δολ., σημειώνοντας, επίσης, τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2010. Κι ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διακήρυξε χθες την πρόθεσή του να συνεχίσει την εκστρατεία των οικονομικώς ασθενεστέρων χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής με σκοπό την τόνωση των τιμών, αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Κάμψη 0,9% στις τιμές του χρυσού

Η καθοδική πορεία του πετρελαίου προς τα επίπεδα-ναδίρ της τελευταίας τετραετίας αυξάνει τις πιθανότητες αποθέρμανσης των τιμών του καταναλωτή, συνεπώς και τους φόβους για πληθωρισμό. Συνήθως οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό ως ανάχωμα στην άνοδο των τιμών. Υπό τις συνθήκες αυτές, το πολύτιμο μέταλλο παρουσίασε πτωτική πορεία τις τελευταίες τρεις ημέρες. Σε επίπεδο εβδομάδας, πρόκειται για την πρώτη με απώλειες σε διάστημα ενός μηνός. Στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές, η τιμή του χρυσού είχε κάμψη 0,9% στα 1.181 δολάρια η ουγγιά, τα οποία είναι και τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Νοεμβρίου. Από τις αρχές της εβδομάδας η τιμή του έχει απολέσει 1,1% έναντι του υψηλού τριών εβδομάδων των 1.207,93 δολαρίων η ουγγιά στις 21 τρέχοντος. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται πως και το 2014 όπως και το 2013 θα είναι μία χρονιά καθόδου για το πολύτιμο μέταλλο. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται ώς ένα βαθμό με το ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Fed διεκόπη, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να αναθερμάνει τον πληθωρισμό. Παράλληλα, οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώνονται. «Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τις προσδοκίες πληθωρισμού και την οικονομική ανάπτυξη, άρα και τον χρυσό», παρατηρούν αναλυτές.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η εγχώρια αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 60 εκατ. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων, η απόδοση στο 10ετές ελληνικό ομόλογο παρέμεινε στα επίπεδα του 8,40% μετά τον απόηχο των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. Οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί για τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 56,75 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 68,70 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 8,30% (κλείσιμο 27/11). Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 763 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου 2024 έφτασε στα 102,78 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στα 0,70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή