Σύγκλιση πολλών κόσμων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόσταση λίγων 24ωρων, δύο ηγέτες με οικουμενική απήχηση, ο ένας της Αμερικής και ο άλλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μίλησαν για τους μετανάστες. Ο λόγος τους, σμιλεμένος με αναφορές σε πολιτισμικές καταβολές, έστειλε μηνύματα για την κατασίγαση του μίσους και της αντιπαλότητας. Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη οφείλουν να είναι ανοιχτές κοινωνίες, λένε ο Ομπάμα και ο Πάπας, το επιτάσσουν οι καταγωγικοί μύθοι τους. «Είμαστε έθνος μεταναστών», είπε ο Ομπάμα, εξαγγέλλοντας το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα επιτρέψει την προσωρινή νομιμοποίηση περίπου πέντε εκατομμυρίων μεταναστών. «Εάν τηρείτε τα κριτήρια, μπορείτε να βγείτε από τη σκιά και να νομιμοποιηθείτε», τους προσκάλεσε. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Μεσόγειο να εξελιχθεί σε τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. «Στις βάρκες που φτάνουν καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία και βοήθεια», πρόσθεσε ο Αργεντινός Πάπας, καλώντας την Ε.Ε. να εφαρμόσει «νομοθεσίες που να επιτρέπουν ταυτόχρονα την προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και την εξασφάλιση της φιλοξενίας των μεταναστών».

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες 2.000 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρώπη.

Από την άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε χθεσινή ομιλία του παρουσίασε τα λεπτομερή σχέδιά του, που θα περιορίσουν την πρόσβαση μεταναστών σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα του δείχνουν ότι το μεταναστευτικό είναι η πρώτη ανησυχία των ψηφοφόρων.

Σύμπτωση ή όχι, τις τελευταίες ημέρες, Ευρώπη και Αμερική αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνική σύνθεση και ισορροπία των δύο ηπείρων αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ότι άνθρωποι μετακινούνται κάτω από τραγικές συνθήκες ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Πώς αντιδρούν οι χώρες υποδοχής; Ολο και πιο δύσκολα, όλο και πιο απρόθυμα, με μεγάλη δυσανεξία, είναι η απάντηση. Δικαιολογημένα ή όχι («αυτοί που μαζεύουν τα φρούτα μας και μας στρώνουν τα κρεβάτια δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν;» ρώτησε ο Ομπάμα), το πρόβλημα απασχολεί όλον σχεδόν τον πλανήτη, αν κάποιος συμπεριλάβει και τις χώρες από τις οποίες μετακινούνται πληθυσμοί. Απαιτεί συνεργασία όχι για να λυθεί, αλλά για να καταλαγιάσει. Η υπερδραματοποίηση προκαλεί τις ίδιες αντιδράσεις με τον ωμό κυνισμό. Οι παρεμβάσεις του Ομπάμα και του Παπά Φραγκίσκου είναι η σύγκλιση δύο κόσμων, του νέου και παλιού, σε μια πολιτική που δεν αποκλείει, δεν ακυρώνει, δεν κωφεύει. Με πρόταγμα τη νομοθεσία, απευθύνεται στα πλήθη, διακινδυνεύει και προσπαθεί. Δεν είναι η λύση· μπορεί όμως να είναι η αρχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή