Ερχονται Γερμανοί για τα Λέοπαρντ

Ερχονται Γερμανοί για τα Λέοπαρντ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο Γερμανών εισαγγελέων καταφθάνει από τη Βρέμη στην Αθήνα πριν από τις γιορτές, καθώς οι έρευνες για τα εξοπλιστικά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εισαγγελικές αρχές των δύο χωρών να εστιάζουν στην αγορά των αρμάτων Leopard, ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά που έτρεξαν τα προηγούμενα χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Γερμανοί εισαγγελείς, με εντολή των οποίων πριν από δύο εβδομάδες έγιναν έρευνες στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας KMW, αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας για να ανταλλάξουν σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία με τους Ελληνες ομολόγους τους, που επίσης αιφνιδιαστικά ερεύνησαν τα γραφεία της εταιρείας ΑΧΟΝ, συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών εστιάζεται στο άνοιγμα λογαριασμών, που έχουν ήδη στα χέρια τους σε Μονακό και Ελβετία και ανήκουν σε offshore εταιρείες που εμφανίζονται να έχουν σχέση με τον κ. Λιακουνάκο, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για χρόνια στον τομέα των εξοπλισμών. Σημαντικά στοιχεία που βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς (επικεφαλής η Ελένη Ράικου, ενώ τις έρευνες τρέχουν οι Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου) συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών -κυρίως από τις Αρχές του Μονακό- θα προσδώσει στις έρευνες νέα δυναμική και θα αποκαλύψει πτυχές των παράνομων πληρωμών και τους αποδέκτες τους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών συγκεκριμένης υπεράκτιας εταιρείας στο πριγκιπάτο, που φέρεται να είναι συμφερόντων Λιακουνάκου, οι δικαστικές αρχές κινούνται από δύο πλευρές και συγκεκριμένα τόσο των ερευνών για τα άρματα Leopard, όσο και για τα ραντάρ Ericsson, η έρευνα για τα οποία βρίσκεται πλέον στην ανάκριση, που διεξάγεται από την ειδική ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη. Πληροφορίες, μάλιστα, ανέφεραν στην «Κ», ότι για την υπεράκτια εταιρεία με έδρα το Μονακό -η επωνυμία της οποίας είναι από καιρό σε γνώση των δικαστικών αρχών- έντονο ενδιαφέρον και ανάλογο αίτημα δικαστικής συνδρομής έχουν υποβάλει και οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, που διενεργούν ταυτόχρονη έρευνα για τα Leopard.

Σε άτυπες ενημερώσεις που ήδη διαθέτουν οι εισαγγελικές αρχές στην Αθήνα και τη Γερμανία, το άνοιγμα του λογαριασμού αυτού, που μπορεί να αποδειχθεί και τροφοδότης, θεωρείται θέμα χρόνου. Εκτιμάται, επίσης, βασίμως, από τις δικαστικές αρχές, ότι από την εν λόγω υπεράκτια εταιρεία μπορεί να έχουν γίνει πληρωμές, όχι μόνο για την αγορά των Leopard, αλλά και για άλλα εξοπλιστικά στα οποία είχε εμπλοκή ο κ. Λιακουνάκος, όπως τα ραντάρ Ericsson. Οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη λογαριασμού-τροφοδότη στο Μονακό ενισχύονται και από άλλα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ο ρόλος που φέρεται να διαδραμάτισε δικηγόρος βρετανικής υπηκοότητας που κατά καιρούς έχει εντοπιστεί να πρωταγωνιστεί και σε υποθέσεις εξοπλιστικών που ερευνώνται. Η ταυτόχρονη ύπαρξη στοιχείων για τη δραστηριότητά του, τόσο στα άρματα Leopard, όσο και στα ραντάρ Ericsson, θεωρείται νευραλγικής σημασίας για τις έρευνες που εστιάζονται στο πρόσωπό του και την ποικίλη δράση του.

Ο βρετανικής υπηκοότητας δικηγόρος θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στις έρευνες και ήδη οι δικαστικές αρχές διαθέτουν γι’ αυτόν ικανά στοιχεία για τον εντοπισμό του. Οι αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τα Leopard, αλλά και τα ραντάρ Ericsson, προσδίδουν βαρύτητα στον ρόλο του εν λόγω δικηγόρου, που διαθέτει ένα σημαντικό γραφείο στο Παρίσι, αλλά η δραστηριότητά του εκτείνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, κλιμάκιο ειδικών στην Εισαγγελία Διαφθοράς ξεσκονίζει τα ευρήματα που κατασχέθηκαν από την αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία της ΑΧΟΝ, έγγραφα και περιεχόμενο καταγραφών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν, σε μια προσπάθεια να ανευρεθούν χρήσιμα στοιχεία για τις έρευνες. Ωστόσο, ο όγκος των κατασχεθέντων είναι τόσο μεγάλος που η σχετική έρευνα και αξιολόγηση θα απαιτήσουν καιρό. Αλλωστε η Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά ταυτόχρονα και άλλα εξοπλιστικά, όπως την αγορά των επιθετικών ελικοπτέρων Apache και όχι μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή